Jeżeli ktoś nie miał jeszcze okazji ich spróbować, zachęcam do przyrządzenia tym bardziej, bo smak mają naprawde niepowtarzalny. Polecam równierz chipsy(tak to się pisze?) z batatów, buraków i pasternaku, które możemy kupić w MARKS amd SPENCER. Obiecuje, że niedługo spróbuje sama wynaleźć przepis na tego typu chipsy, żebyście mogli je przyżądzić samemu w domu! :)
Składniki:
- 1 kg batatów
- 8 plasterków boczku
- 100g serka patros
- szczypiorek
- oliwa
- sól
- pieprz
- odrobina masłą
- słodka papryka
1. Nagrzewamy piekarnik do 200-220*
2. Bataty obieramy, myjemy i kroimy na plasterki o średnicy < 0,5 cm
3. Naczynie żaroodporne skrapiamy oliwą
4. Układamy warstwę z batatów, na nią: sól, pieprz, papryka, pokrojony boczek, pokruszony serek, pokrojony szczypiorek, oliwa, potem znowu bataty itd.
5. Pieczemy około 30-40 min(zależy kto jaki ma piekarnik-ja mam beznadziejny -,- )
6. 10 min przed wyjęciemy rozpuszczamy na wierzchu trochę masełlka
7. Po wyjeciu posypujemy jeszcze szczypiorkiem
Nie przejmujcie się jeżeli z wierzchu wydają się nieco suche- te pod spodem będą miękkie i wilgotne. Choć szcerze mówiąc jak dla mnie to właśnie ta przyrumieniona chrupka warstwa jest najsmaczniejsza! :)