Składniki:
- Cannelloni (przepis na około 12 rurek)
- 500 g szpinaku w liściach ( około 8 takich zamrożonych kostek)
- 6 drobno posiekanych suszonych pomidorów
- 2-3 ząbki czosnku
- 100 g fety
- 150 g bielucha
- starty parmezan
- oliwa do formy
- sól, pieprz
beszamel:
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 2/3 szklanki mleka
- gałka muszkatołowa, sól
Przygotowanie:
1. Szpinak rozmrażamy na patelni na małym ogniu i odsączamy wodę.
2. Dodajemy do niego resztę składników i dokładnie wszystko łączymy.
3. Szpinak wkładamy do rurek, najlepiej przy pomocy małej łyżeczki(drugim końcem łyżeczki upychamy w środku) (rękaw cukierniczy nie nadaje się do tego typu farszu, próbowałam...)
4. Układamy rurki w formie polanej oliwą.
5. Przygotowujemy beszamel: rozpuszczamy masło na małym ogniu, dodajemy mąkę, mieszamy,, dolewamy mleko, wciąż mieszamy aż NIECO zgęstnieje, szybko dodajemy sól i gałkę i bardzo uważamy bo szybko gęstnieje
6. Cannelloni polewamy beszamelem i posypujemy parmezanem, wrzucamy do nagrzanego( 200*C) piekarnika na około 25 minut
smacznego
:)