Jeżeli ktoś nie miał jeszcze okazji ich spróbować, zachęcam do przyrządzenia tym bardziej, bo smak mają naprawde niepowtarzalny. Polecam równierz chipsy(tak to się pisze?) z batatów, buraków i pasternaku, które możemy kupić w MARKS amd SPENCER. Obiecuje, że niedługo spróbuje sama wynaleźć przepis na tego typu chipsy, żebyście mogli je przyżądzić samemu w domu! :)
Składniki:
- 1 kg batatów
- 8 plasterków boczku
- 100g serka patros
- szczypiorek
- oliwa
- sól
- pieprz
- odrobina masłą
- słodka papryka
1. Nagrzewamy piekarnik do 200-220*
2. Bataty obieramy, myjemy i kroimy na plasterki o średnicy < 0,5 cm
3. Naczynie żaroodporne skrapiamy oliwą
4. Układamy warstwę z batatów, na nią: sól, pieprz, papryka, pokrojony boczek, pokruszony serek, pokrojony szczypiorek, oliwa, potem znowu bataty itd.
5. Pieczemy około 30-40 min(zależy kto jaki ma piekarnik-ja mam beznadziejny -,- )
6. 10 min przed wyjęciemy rozpuszczamy na wierzchu trochę masełlka
7. Po wyjeciu posypujemy jeszcze szczypiorkiem
Nie przejmujcie się jeżeli z wierzchu wydają się nieco suche- te pod spodem będą miękkie i wilgotne. Choć szcerze mówiąc jak dla mnie to właśnie ta przyrumieniona chrupka warstwa jest najsmaczniejsza! :)
"przyrządzić" się pisze przez RZ
OdpowiedzUsuńUWIELBIAM BATATY! O rany! W USA jadłam je codziennie. Najbardziej lubię pokrojone w kostkę, w przyprawach, pieczone w piekarniku! Twoje na pewno też są fantastyczne, bo wyglądają naprawdę super! MMM! Szkoda, że w Polsce tak trudno je dostać!
OdpowiedzUsuńhaha, dziekuje za korekte, juz poprawiam ;)
OdpowiedzUsuńa batatow w polsce ostatnio coraz wiecej!:)- nawet w carrefourze, dosyc tanio. a jako staly produkt, w piotrze i pawle(takze w sprzedazy internetowej)
chyba się nie udało bo aż kłuje w oczy to "ż"
UsuńPyszne!uwielbiam.
OdpowiedzUsuńP.s.
Do Zuzi- nie wiem,gdzie mieszkasz,ale bataty można kupić w Polsce bez problemu.
bacha, wrzuc jakis przepis na dobra rybkie
OdpowiedzUsuńWidziałam dzisiaj bataty w Piotrze i Pawle, ale nie kupiłam, szkoda. Takie pieczone muszą być przepyszne:D
OdpowiedzUsuńpewnie wrzuce na rybe niedlugo, bo moj tata ostatnio ciagle na lod jezdzi. i przywozi gigantyczne pstragi
OdpowiedzUsuńPstragi zima - w okresie ochronnym?...
OdpowiedzUsuńw lutym, a sadze, ze okres ochronny jest do konca stycznia
OdpowiedzUsuń