Zielone curry, które zrobiła moja mama po tym jak po powrocie z knajpy(gdzie jadła właśnie takie curry) ciągle za nią chodziło. Naprawdę bardzo prosty i szybki przepis!
Składniki:
- 500 g indyka
- 1 cukinia
- 400 ml mleczka kokosowego
- pół słoiczka zielonej pasty curry
- oliwa do smażenia
- jako dodatek-ryż jaśminowy
marynata:
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki mielonej trawy cytrynowej
Przygotowanie:
1) Indyka kroimy w kostkę i mieszamy z marynatą (trzymamy jak najdłużej, najlepiej zostawić na noc)
2) Cukinię myjemy i tniemy na pół i następnie na pół-plasterki
3) Na głębszej patelni ( bądź w garnku/woku) rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pastę curry
4) Następnie dorzucamy mięso, podsmażamy, dorzucamy cukinię
5) Dolewamy mleczko kokosowe i gotujemy jeszcze przez około 15 minut
Podajemy z ryżem jaśminowym! (na zdjęciach-ryż brązowy, bo jaśminowy mi się skończył :( )
ładnie wyglądaa, mm
OdpowiedzUsuńjadłam potwierdzam dobre
OdpowiedzUsuńdanie musi smakować bosko, ale tak z innej beczki - zdjęcie na samej górze(główne) po prostu BOSKIE !
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,
szana,
www.gastronomygo.blogspot.com
uwielbiam indyka, uwielbiam cukinie, uwielbiam mleczko kokosowe, uwielbiam curry.!
OdpowiedzUsuńPyszny przepis.
Zapraszam do mnie :)
http://czerwonypiekarnik.blogspot.com/
lubię takie orientalne dania, chętnie zastąpię indyka rybą i zrobię sama ;)
OdpowiedzUsuńPodczas smażenia, przed dodaniem mleczka kokosowego, polecam dodać 1-2 łyżki sosu rybnego. Zapach podczas smażenia nieprzyjemny, ale końcowy efekt - boski.
OdpowiedzUsuńPodziwiam pasje i kunszt kulinarny. Widzę, że ryż też nie jest zwykły, więc i profesjonalizm :)
OdpowiedzUsuń