wtorek, 22 maja 2012

Green Curry z indykiem



Zielone curry, które zrobiła moja mama po tym jak po powrocie z knajpy(gdzie jadła właśnie takie curry) ciągle za nią chodziło. Naprawdę bardzo prosty i szybki przepis!

Składniki:



  • 500 g indyka
  • 1 cukinia
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • pół słoiczka zielonej pasty curry
  • oliwa do smażenia
  • jako dodatek-ryż jaśminowy
marynata:
Przygotowanie:

1) Indyka kroimy w kostkę i mieszamy z marynatą (trzymamy jak najdłużej, najlepiej zostawić na noc)


2)  Cukinię myjemy i tniemy na pół i następnie na pół-plasterki



3)  Na głębszej patelni ( bądź w garnku/woku) rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pastę curry


4) Następnie dorzucamy mięso, podsmażamy, dorzucamy cukinię

5) Dolewamy mleczko kokosowe i gotujemy jeszcze przez około 15 minut


Podajemy z ryżem jaśminowym! (na zdjęciach-ryż brązowy, bo jaśminowy mi się skończył :(   )




Drukuj to!

7 komentarzy:

  1. jadłam potwierdzam dobre

    OdpowiedzUsuń
  2. danie musi smakować bosko, ale tak z innej beczki - zdjęcie na samej górze(główne) po prostu BOSKIE !
    pozdrawiam ciepło,
    szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam indyka, uwielbiam cukinie, uwielbiam mleczko kokosowe, uwielbiam curry.!
    Pyszny przepis.
    Zapraszam do mnie :)
    http://czerwonypiekarnik.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. lubię takie orientalne dania, chętnie zastąpię indyka rybą i zrobię sama ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Podczas smażenia, przed dodaniem mleczka kokosowego, polecam dodać 1-2 łyżki sosu rybnego. Zapach podczas smażenia nieprzyjemny, ale końcowy efekt - boski.

    OdpowiedzUsuń
  6. Podziwiam pasje i kunszt kulinarny. Widzę, że ryż też nie jest zwykły, więc i profesjonalizm :)

    OdpowiedzUsuń

comida-pl.blogspot.com_fotki comida-pl.blogspot.com_pixmark