Składniki:
- 1 i pół cebuli, lub jedna duża i jedna mała
- 2 duże ząbki czosnku
- pół szklanki oliwy
- pół l zimnej wody
- pół kostki rosołowej
- 450g mrożonego zielonego groszku
- 1 duży ziemniak
- 2 łyżki koziego sera
- 1 i pół łyżeczki cukru
- 1 i pół łyżeczki soli
- szczypta pieprzu i gałki muszkatołowej
1) Cebulę i czosnek kroimy na plasterki
2) Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i dodajemy cukru.
3) Kiedy cebula się zeszkli zdejmujemy z ognia i wlewamy osoloną wodę
4) Wrzucamy groszek i pokrojonego w kostkę ziemniaka.
5) Trzymamy na gazie przez 15-20 minut, kiedy woda się zagotuje wrzucamy pół kostki rosołowej i zmniejszamy ogień.
6) Zdejmujemy z ognia, miksujemy, dodajemy koziego serka i znów miksujemy.
7) Dodajemy gałkę muszkatołową i świeżo zmielony pieprz.
Podajemy przyozdobiony kawałkiem koziego serka :)
Zupka ma genialny kolor;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do nas: http://selonkm.blogspot.com/
Właśnie odkryłam Twojego bloga i momentalnie stałam się masakrycznie głodna :) Obserwuję, żeby nie przegapić już niczego :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Amandine (filmdine.blogspot.com)
bardzo mi miło :)
OdpowiedzUsuń