czwartek, 22 grudnia 2011

Baileys domowej roboty




Przygotowanie zajmuje około 5 minut, czyli mniej niż wyprawa do sklepu po prawdziwego, horrendalnie drogiego Baileysa ;)





Składniki:
  • 1/4 l lub 0,5 l (zależnie od gustu) brandy (w wesji oszczędnej-może być wódka)
  • 1/2 puszki masy krówkowej
  • 200g mleka zagęszczonego 
  • 250 ml smietanki kremówki 30%
  • 1/2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 łyzka kawy rzoupszczalnej
  • 1/2 łyżki wrzątku
Przygotowanie:

  1. Do garnka wlewamy część alkoholu(aby później móc ew. wzmocnić lub na odwrót).
  2. Dodajemy masę krówkową i lekko miksujemy, aby składniki się połączyły.
  3. Dolewamy resztę składników: mleka, śmietankę oraz zalaną wrzątkiem i przestudzoną kawę.
  4. Próbujemy, dolewamy alkoholu, lub śmietanki czy mleka, dla zrównoważenia smaku.
  5. Przelewamy do butelki- i trzymamy w lodówce
Można pić od razu, ale najlepiej smakuje po 2-3 dniach w lodowce.
Podajemy z lodem i trzymamy w lodówce, nie w barku(chociażby ze względu na śmietankę).

Na zdrowie :)

Drukuj to!

12 komentarzy:

  1. 5 minut zajęło Ci przygotowanie?!

    OdpowiedzUsuń
  2. oj ktoś tu kozystał z kwestii smaku !
    p.s teraz jest ładniej !

    OdpowiedzUsuń
  3. lubie jednorożce

    OdpowiedzUsuń
  4. nosorozce tez lubie i sambe

    OdpowiedzUsuń
  5. no chwilke zajelo, bo przeciez wystarczy wlac i wymieszac tak naprawde!!


    a przepis jest nieco inny niz na kwestii smaku,
    zaczelam na podstawie tamtego, ale finalnie jest inny. inne skladniki inne proporcje :P

    OdpowiedzUsuń
  6. czy śmietankę kremówkę robi się z węgorza?

    OdpowiedzUsuń
  7. LOVE BASIA! Profe Barto & today's team ;-)

    OdpowiedzUsuń

comida-pl.blogspot.com_fotki comida-pl.blogspot.com_pixmark