Być może nie jest ona zbyt fotogeniczna ;), ale za to naprawde pyszna!
W smaku przypomina nieco smażoną kanię.
Składniki:
- jedna cukinia
- 3/4 szklanki bułki tartej
- jajko
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1) Kroimy cukinię na cienkie plastry i układamy na desce
2) Posypujemy solą i zostawiamy aby puściła wodę
3) Po 10 minutach przykrywamy ściereczką (lub ręcznikiem papierowym) i dociskamy zbierając nadmiar wody
4) W jednej misce roztrzepujemy jajko z solą i pieprzem, do drugiej sypiemy bułkę tartą
5) Rozgrzewamy olej na patelni
6) Każdy plasterek cukinii obtaczamy w jajku, następnie bułce i smażymy z obu stron
Uwielbiam taką cukinię, mogłabym ją jeść na okrągło :)
OdpowiedzUsuńa to wygląda przeprzepysznie :)
OdpowiedzUsuń