sobota, 31 marca 2012

Zestaw tajskich sosów


Dzięki nim nasze tajskie przystawki będą miały zupełnie inny smak z każdym nowym kęsem!

Sos orzechowy z chilli (najlepszy!)

Mieszamy 2 łyżki masła orzechowego(z kawałkami orzechów, lub jeśli mamy zupełnie gładkie, możemy sami pokruszyć orzechy ziemna i dodać) z 4 łyżkami słodkiego sosu chilli.

Sos chilli-mango



Kupiłam gotowy sos, w Marks&Spencer :)

Sos z trawą cytrynową

Jako, że wszystko było przygotowane na imieniny mojej mamy, to musiałam zrobić coś z jej ulubioną trawą cytrynową.

Mieszamy:

2 łyżki wody
2 krople tabasco
3 łyżeczki sosu sojowego
1łyżeczka soku z cytryny
garść posiekanego szczypiorku i opcjonalnie posiekana trawa cytrynowa





Sos z bazylią, chilli i czosnkiem





Ten sos akurat powstał jako efekt uboczny innego dania, powstały podczas smażenia krewetek.
Mimo, że krewetki także nadają mu aromatu, możemy po prostu podsmażyć na oleju czosnek(3 duże ząbki)  i 4-5 łyżeczek tajskiej pasty z bazylią, czosnkiem i chilli + na koniec posolić.

Drukuj to!

3 komentarze:

  1. sos orzechowy mnie kusi:) muszę koniecznie wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tajowie słyną z ostrych sosów ale zarazem smacznych. Raz robiłam i byłam zachwycona. Teraz nie mogę takich sosów jeść ale na pewno jeszcze do nich wrócę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystkie kusza, ale ten z trawa cytrynowa chyba najbardziej. Twoja mama wie, co dobre :)

    OdpowiedzUsuń

comida-pl.blogspot.com_fotki comida-pl.blogspot.com_pixmark