Dzięki nim nasze tajskie przystawki będą miały zupełnie inny smak z każdym nowym kęsem!
Sos orzechowy z chilli (najlepszy!)
Mieszamy 2 łyżki masła orzechowego(z kawałkami orzechów, lub jeśli mamy zupełnie gładkie, możemy sami pokruszyć orzechy ziemna i dodać) z 4 łyżkami słodkiego sosu chilli.
Sos chilli-mango
Kupiłam gotowy sos, w Marks&Spencer :)
Sos z trawą cytrynową
Jako, że wszystko było przygotowane na imieniny mojej mamy, to musiałam zrobić coś z jej ulubioną trawą cytrynową.
Mieszamy:
2 łyżki wody
2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej
2 krople tabasco
3 łyżeczki sosu sojowego
1łyżeczka soku z cytryny
garść posiekanego szczypiorku i opcjonalnie posiekana trawa cytrynowa
Sos z bazylią, chilli i czosnkiem
Ten sos akurat powstał jako efekt uboczny innego dania, powstały podczas smażenia krewetek.
Mimo, że krewetki także nadają mu aromatu, możemy po prostu podsmażyć na oleju czosnek(3 duże ząbki) i 4-5 łyżeczek tajskiej pasty z bazylią, czosnkiem i chilli + na koniec posolić.
sos orzechowy mnie kusi:) muszę koniecznie wypróbować.
OdpowiedzUsuńTajowie słyną z ostrych sosów ale zarazem smacznych. Raz robiłam i byłam zachwycona. Teraz nie mogę takich sosów jeść ale na pewno jeszcze do nich wrócę :)
OdpowiedzUsuńWszystkie kusza, ale ten z trawa cytrynowa chyba najbardziej. Twoja mama wie, co dobre :)
OdpowiedzUsuń