Moim zdaniem prosciutto jest dużo lepszym uzupełnieniem cezara niż tradycyjny kurczak. Co więcej takie zastąpienie niewiarygodnie skraca czas przygotowania sałatki :)
Za zadanie postawiłam sobie utworzenie przepisu na prosty sos cezar domowej roboty, ale póki co używam gotowych, i z doświadczenia powiem wam, że zazwyczaj te w proszku, które musimy rozrobić sami są nawet lepsze niż gotowe w butelce!
Wkrótce zaktualizuje przepis z domowym sosem! A póki co...
Składniki:
- pół paczki gotowej umytej mieszanki sałat, np. z rukolą ( polecam te z biedronki, chyba są nawet lepsze niż Fit&Easy )
- 3 plasterki szynki parmeńskiej (prociutto możemy też zastąpić np. szynką serrano lub shwarzwaldzką)
- parmezan w kawałku (nie starty!)
- sos cezar-polecam knorra, naprawdę dobry sos, grzanki za to raczej do wyrzucenia
- 4 łyżki jogurtu
- 1 łyżka majonezu
- 2 kromki chleba pełnoziarnistego
- masło czosnkowe-w proporcjach: 4 łyżki masła, 1 ząbek czosnku, sól, zioła prowansalskie/świeży koperek
1) Mieszamy sos z jogurtem i majonezem
2) Wysypujemy sałatę na nią nakłądamy porwaną na kawałki szynkę i pokrojony na cieniutki plasterki parmezan
3) Polewamy sosem-niekoniecznie całym, około połowy myślę, że wystarczy
5) Tostujemy chleb a następnie smarujemy go masłem
Gotowe danie jest idealne na obiad, przepyszne w swojej prostocie!
Tez bardzo lubie Cezara, w kazdej wersji. Tylko sos robie sama.
OdpowiedzUsuńA teraz mozna tez kupić Cezara z Fit&Easy i tez jest super!
OdpowiedzUsuńi jeszcze jedno:) Nie wiem czy widziała Pani producent sałatek tego z Fit&Easy i tego z biedronki:) To jest jedna i ta sama firma-to tak a propos tego co napisała Pani, że jest chyba lepsza:)
OdpowiedzUsuńnie wiedzialam! ;) ale wydaje mi sie wciaz, ze zawartosc sie troche rozni + cena tez
OdpowiedzUsuńsos z torebki, ale mi gotowanie. poza tym jak można sugerować zamianę szynki serrano na szwarcwaldzką? ONE SĄ ZUPEŁNIE RÓŻNE. O kant dupy ten przepis
OdpowiedzUsuń