piątek, 6 kwietnia 2012

Nori z farszem z krewetek i surimi


Wstawiam dopiero teraz, ale równierz jest to część imieninowej kolacji mojej mamy.

Jest naprawdę przepyszne, dawno nie nasłuchałam się tylu pochwał, ilu podczas serwowania tej przystawki :)

Składniki:

Przygotowanie:

1) Jeżeli krewetki mamy mrożone to romrażamy je uprzednio w lodówce ( lub zalewamy wrzątkiem)



2) Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy posiekany lub wyciśnięty czosnek, następnie krewetki, dodajemy pastę i smażymy(dosłownie chwileczkę)


3) Krewetki zdejmujemy i wrzucamy do miski ( olej z czosnkiem i pastą zlewamy i solimy-przyda się później jako sosik)

4) Dodajemy paluszki krabowe i delikatnie miksujemy, aby połączyć składniki, ale także żeby zostało coś na ząb

5) Dodajemy majonez, mieszamy i dosyć dobrze dosalamy, powstaje nam piękny, różowy farsz :)




5) Na blacie układamy nori ( najlepiej na macie do robienia sushi, jeśli nie mamy nie szkodzi, możemy ją zastąpić np. podkładką na stół, sztywną ściereczką, lub po prostu zwijać je później rękami)

6) Smarujemy cienką(im cieniej tym na więcej starczy) warstwą farszu pozostawiając z jednego brzegu około 4 cm wolnego miejsca




7) Następnie zawijamy w rulonik zaczynając od strony z farszem, dość mocno dociskając



8) Brzeg bez farszu lekko moczymy i zawijamy do końca, brzeg się przylepi i uzyskamy trwały rulonik

9) Kroimy nasze ruloniki na 4 części (prostu lub pod skosem, jak wolimy)






 9) Pokrojone smażymy na patelni na rozgrzanym oleju tuż przed podaniem

Podajemy KONIECZNIE! z zestawem tajskich sosów






Drukuj to!

1 komentarz:

comida-pl.blogspot.com_fotki comida-pl.blogspot.com_pixmark