czwartek, 26 kwietnia 2012

Mini tarty budyniowo-wiśniowe


Powstały, bo chcąc zrobić dzisiaj tartę nie mogłam się zdecydować czy na słodko czy na słono. Zrobiłam więc obie i po raz pierwszy wypróbowałam nabyte jakiś czas temu naczynka z Duki! Bardzo proste składniki i łatwe przygotowanie!


Składniki:



  • gotowe mrożone ciasto francuskie
  • 500 ml mleka
  • saszetka z budyniem waniliowym
  • dżem wiśniowy
  • cukier puder
Przygotowanie:

1) Rozwałkowywujemy rozmrożone ciasto i wycinamy naczyniem fragment, następnie wykładamy środek wyciętym kawałkiem.


2) Leciutko podpiekamy w nagrzanym do 180* piekarniku, aż ciasto się podniesie



3) Pzygotowywujemy budyń według wskazówek na opakowaniu i nakładamy na tarty



4) Nakładamy po 1 lub 2 łyżki dżemu, ja użyłam pysznego dżemu wiśniowego mojej babci, który ma konsystencję gęstego syropu


5) Jeśli zostało nam trochę ciasta możemy wyciąć paseczki i ułożyć na wierzchu



6) Wstawiamy z powrotem do piekarnika i czekamy aż przyrumienią nam się paseczki i brzegi ( nie przejmujcie się tym, że dżem się rozlewa i karmelizuje, to właśnie jest w całym daniu najlepsze! )

7) Po wyjęciu pozostaje już tylko posypać cukrem pudrem ...



..i jeść póki będą jeszcze ciepłe lub też kiedy będą już zimne, jak kto woli!







Drukuj to!

4 komentarze:

  1. Przepisy są świetne, a dania na pewno smaczne, ale popracuj trochę nad fotografią. Przez to, że niektóre dania mają w ogóle nie podciągnięte kolory, wydają się być szare, a wśród traw wyglądają dość nieapetycznie. Rozumiem zamysł, ale być może należałoby zakupić obiektyw przystosowany do tego typu fotografii.
    Pozdrawiam :)

    Ewa

    OdpowiedzUsuń
  2. zdjecia robie zwyklym apratem, analogowym, pewnie gdybym miala lustrzanke efekt bylby o niebo lepszy, ale chyba nie ma sensu kupowac drogiego aparatu, kiedy uzywam go wy,lacznie do robienia zdjec na bloga i wogole nie znam sie na fotografii :(

    OdpowiedzUsuń
  3. sory, kompaktem * (mowilam ze nie znam si ena fotografii :P)

    OdpowiedzUsuń
  4. W sumie prawda, ważne żeby jedzenie było smaczne:)

    Ewa

    OdpowiedzUsuń

comida-pl.blogspot.com_fotki comida-pl.blogspot.com_pixmark