Powstały, bo chcąc zrobić dzisiaj tartę nie mogłam się zdecydować czy na słodko czy na słono. Zrobiłam więc obie i po raz pierwszy wypróbowałam nabyte jakiś czas temu naczynka z Duki! Bardzo proste składniki i łatwe przygotowanie!
Składniki:
- gotowe mrożone ciasto francuskie
- 500 ml mleka
- saszetka z budyniem waniliowym
- dżem wiśniowy
- cukier puder
Przygotowanie:
1) Rozwałkowywujemy rozmrożone ciasto i wycinamy naczyniem fragment, następnie wykładamy środek wyciętym kawałkiem.
2) Leciutko podpiekamy w nagrzanym do 180* piekarniku, aż ciasto się podniesie
3) Pzygotowywujemy budyń według wskazówek na opakowaniu i nakładamy na tarty
4) Nakładamy po 1 lub 2 łyżki dżemu, ja użyłam pysznego dżemu wiśniowego mojej babci, który ma konsystencję gęstego syropu
5) Jeśli zostało nam trochę ciasta możemy wyciąć paseczki i ułożyć na wierzchu
6) Wstawiamy z powrotem do piekarnika i czekamy aż przyrumienią nam się paseczki i brzegi ( nie przejmujcie się tym, że dżem się rozlewa i karmelizuje, to właśnie jest w całym daniu najlepsze! )
7) Po wyjęciu pozostaje już tylko posypać cukrem pudrem ...
..i jeść póki będą jeszcze ciepłe lub też kiedy będą już zimne, jak kto woli!
Przepisy są świetne, a dania na pewno smaczne, ale popracuj trochę nad fotografią. Przez to, że niektóre dania mają w ogóle nie podciągnięte kolory, wydają się być szare, a wśród traw wyglądają dość nieapetycznie. Rozumiem zamysł, ale być może należałoby zakupić obiektyw przystosowany do tego typu fotografii.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Ewa
zdjecia robie zwyklym apratem, analogowym, pewnie gdybym miala lustrzanke efekt bylby o niebo lepszy, ale chyba nie ma sensu kupowac drogiego aparatu, kiedy uzywam go wy,lacznie do robienia zdjec na bloga i wogole nie znam sie na fotografii :(
OdpowiedzUsuńsory, kompaktem * (mowilam ze nie znam si ena fotografii :P)
OdpowiedzUsuńW sumie prawda, ważne żeby jedzenie było smaczne:)
OdpowiedzUsuńEwa