Bardzo delikatne, zależnie od ilości mąki, możemy osiągnąć naprawdę rozpływające się w ustach placuszki! Jednak należy wtedy bardzo uważać żeby nie rozpadły się nam na podczas smażenia.
Składniki:
- 1 duża cukinia
- 1(400g) gęsty kefir w butelce-taki naprawdę gęsty, np. Robico
- 6-9 łyżek mąki, im mniej tym delikatniejsze, ale także trudniejsze do usmażenia!
- 1 jajko
- 1 mały ząbek czosnku
- łyżeczka soli
- pieprz
- olej do smażenia
- opcjonalnie śmietana
Przygotowanie:
1. Umytą cukinie ucieramy na grubej tarce razem ze skórką.
2. Dodajemy kefir, jajko, czosnek, sól i pieprz.
3. Wszystko mieszamy, dodajemy mąkę i dalej mieszamy aż powstanie gładka gęsta masa.
4. Smażymy (nakładając po około łyżce) na rozgrzanym oleju na złoty kolor
Możemy podawać z dodatkiem śmietany, tak jak placki ziemniaczane.
kiedy robiłam podobne placuszki po raz pierwszy - myślałam, że coś popsułam, tak ciężko się je przewracało ;) taka już ich natura, ale warto :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam placuszki cukiniowe, są takie pyszne.
OdpowiedzUsuńWyglądają super, na pewno wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńmniam :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie na takie mam smak,kupiłam w Lidl świeżą cukinię i wypróbuję przepis
OdpowiedzUsuńNo to jutro będzie wyprawa po cukinię :)
OdpowiedzUsuń