sobota, 12 maja 2012

Placuszki z cukinii


Bardzo delikatne, zależnie od ilości mąki, możemy osiągnąć naprawdę rozpływające się w ustach placuszki! Jednak należy wtedy bardzo uważać żeby nie rozpadły się nam na podczas smażenia.

Składniki:


  • 1 duża cukinia
  • 1(400g) gęsty kefir w butelce-taki naprawdę gęsty, np. Robico
  • 6-9 łyżek mąki, im mniej tym delikatniejsze, ale także trudniejsze do usmażenia!
  • 1 jajko
  • 1 mały ząbek czosnku
  • łyżeczka soli
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie śmietana
Przygotowanie:

1. Umytą cukinie ucieramy na grubej tarce razem ze skórką.




2. Dodajemy kefir, jajko, czosnek, sól i pieprz.




3. Wszystko mieszamy, dodajemy mąkę i dalej mieszamy aż powstanie gładka gęsta masa.



4. Smażymy (nakładając po około łyżce) na rozgrzanym oleju na złoty kolor

Możemy podawać z dodatkiem śmietany, tak jak placki ziemniaczane.



Drukuj to!

6 komentarzy:

  1. kiedy robiłam podobne placuszki po raz pierwszy - myślałam, że coś popsułam, tak ciężko się je przewracało ;) taka już ich natura, ale warto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam placuszki cukiniowe, są takie pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają super, na pewno wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie na takie mam smak,kupiłam w Lidl świeżą cukinię i wypróbuję przepis

    OdpowiedzUsuń
  5. No to jutro będzie wyprawa po cukinię :)

    OdpowiedzUsuń

comida-pl.blogspot.com_fotki comida-pl.blogspot.com_pixmark