Ostatnio miałam szczęście otrzymać sery ze strony serypolskie.pl , oto pierwszy z serii serowych przepisów!
Mam już pomysły na następne, jednak chwilowo gorzej z czasem :( obiecuję jednak, że następny zobaczycie już pod koniec tygodnia! :D
Zapiekanka na zdjęciach jest nieco przypalona na brzegach, ale to zasługa Oli piekarnika, w normalnych warunkach zaręczam, że i ciasto i nadzienie upieką się wam równomiernie!
p.s. Przy okazji chciałam bardzo podziękować wszystkim, którzy oddawali an mnie głosy w wyborach kulinarnego bloga roku 2012, dzięki to którym udało mi się zająć 3 miejsce! :) PODIUM!
Składniki:
- ciasto francuskie(ja kupuje gotowe, ale nie zamrożone)
- 400g kurczaka
- 3-4 garści świeżego szpinaku
- 6 jajek
- 4 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki koziego sera ,,krzywonos" (możemy go kupić na stronie serypolskie.pl )
- 1 plaster zwykłego żółtego sera
- 1 łyżeczka oliwy czosnkowej(ew, oliwy +pół ząbka czosnku)
marynata:
- 4 łyżki oleju
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
- szczypta cynamonu
- 3 ząbki czosnku
- łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1) Kurczaka kroimy w kostkę i wrzucamy do marynaty, najlepiej zrobić to dzień przed przygotowaniem-im dłuższy czas marynowania, tym intensywniejszy smak.
2) Smażymy kurczaka ( ja zamiast dodatkowego tłuszczu zlewam po prostu marynate i rozgrzewam na patelni)
3) W misce mieszamy: jajka, śmietanę, sery(krzywonosa rozdrabniam widelcem, a żółty rwę na kawałeczki), oliwę, sól, pieprz następnie wrzucamy szpinak i kurczaka.
4) Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy ciastem francuskim i wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 180*C aż lekko się przyrumieni.
5) Wyjmujemy naczynie i wlewamy masę jajeczną (szpinak utykamy łyżką aby zbyt szybko się nie przypiekł). Wrzucamy z powrotem i czekamy aż masa się zetnie-około 20 minut.
Zapiekanka równie dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno! :)
Apetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńzjadłabym, aaah!
OdpowiedzUsuńbolesławiecka ceramika podwójna rozkosz oczu i żołądka
OdpowiedzUsuń