Składniki:
- 2/3 garści liści szpinaku
- plaster szynki serrano
- plaster sera (ja użyłam takiego z mleka koziego+owczego+krowiego, ale inny owczy bądź kozi bądź np. parmezan też się nadadzą)
- garść migdałów w słupkach
- 2 łyżki octu
sos:
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka sosu balsamicznego
- 1 lub 1/2 ząbka czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Mieszamy wszystkie składniki sosu
2. Do miski wrzucamy szpinak, porwane na kawałeczki szynkę i ser oraz migdały
3. Mieszamy sałatkę z sosem
4. Wbijamy do miseczki jajko, gotujemy w garnku wodę, wlewamy ocet, robimy wir (za pomocą łyżki i trzepaczki, taki aby jajko się zakręciło po wrzuceniu, ale nie dotknęło dna) i wrzucamy jajko. Gotujemy 2,5 minuty
Kładziemy jajko na sałatce(pieprzymy/solimy) i jemy szybko póki żółtko będzie płynne!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz