sobota, 7 września 2013

Rigatoni w kremowym sosie z kozim serem i szynką



Mój dzisiejszy obiad.Pierwszy raz jadłam ten typ makaronu pare dni temu, kiedy wybrałam się z dziewczynami na obiad. Trafiłyśmy na super promocje: zupa+drugie danie+napój 15,90 ,-!!! No i właśnie w ramach tej promocji zaserwowali nam rigatoni z łososiem. Dzisiaj schodzę do piwnicy szukając czegoś z czego można by zmontować jakiś obiad znalazłam właśnie rigatoni.
 Znaleziony makaron + przegląd lodówki = poniższy przepis:

Składniki:


  • rigatoni
  • 100g kremowego koziego serka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 3-4 plastry szynki
  • 1 mały ząbek czosnku
  • świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:

1) Gotujemy makaron



2) W rondelku podsmażamy pokrojoną szynkę (jeśli jest chuda dodajemy odrobinę oliwy, żeby garnek nam się nie przypalił)

3) Zdejmujemy z ognia i dodajemy kozi ser, rozpuszczamy (ewentualnie jeśli temp bardzo spadnie stawiamy na małym ogniu), dodajemy śmietanę, czosnek i pieprz


4) Ugotowany makaron dodajemy do sosu, podgrzewamy jeszcze wszystko na małym ogniu

Do dekoracji możemy wcześniej podsmażyć cały plaster wędliny i zrobić kulki z koziego sera.


Drukuj to!

1 komentarz:

  1. Uwielbiam takie kremowe sosy, i kozi ser, mmm... Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

comida-pl.blogspot.com_fotki comida-pl.blogspot.com_pixmark