Wczorajsza kolacja :) Byłam pewna, że po spędzonym całym dniu w kuchni (przyjeżdżała mama, więc trzeba było posprzątać, pogotować, jeszcze raz posprzątać a na koniec jeszcze mnie wzięło na sprzątnięcie lodówki :P ) nie będę mogła patrzeć na jedzenie. Jednak na takie pyszności zawsze człowiek ma ochotę!
Składniki:
- paczka pszennych tortilli
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 1 papryka
- ser brie
- sałata lodowa
- zioła prowansalskie
- hummus -> PRZEPIS NA HUMMUS DOMOWEJ ROBOTY
marynata
- 3 łyżeczki musztardy miodowej
- płaska łyżka octu jabłkowego
- łyżeczka sosu na bazie octu balsamicznego
- 4 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 drobno posiekana papryczka chilli
- słodka papryka, cynamon
Przygotowanie:
1) mieszamy składniki marynaty
2) Kroimy warzywa w plastry
3) Bakłażana solimy i czekamy aż puści wodę, następnie odsączamy ręcznikiem papierowym
4) Warzywa mieszamy z marynatą, tak aby każdy kawałek był posmarowany
5) Po jakimś czasie ( ja grillowałam warzywa dopiero wieczorem, a nasmarowałam rano) wrzucamy na patelnie grillową, solimy i posypujemy ziołami prowansalskimi (Uwaga! dobrze usmażcie bakłażana bo surowy jest naprawdę niesmaczny!)
6) Tortillę smarujemy hummusem, potem nakładamy sałatę, warzywa i kawałki sera
7) Zawijamy w dowolny sposób, ja zazwyczaj zamykam jeden koniec, później zwijam zostawiając z jednej strony otwartą. Tak jest chyba najprościej
8) Grillujemy np. na patelni grillowej. Ja mam to szczęście, że mam opiekacz który grilluje mi ją od razu z dwóch stron :)
Wrap podajemy najlepiej z jakimś sosem, ja tym razem zrobiłam dip z 3 łyżek jogurtu, 1 łyżki majonezu, 1 łyżki ketchupu i 2 łyżeczek musztardy miodowej, bo akurat to miałam w lodówce. Ale równie dobrze sprawdzą się inne dipy np. koperkowy, tymiankowy, musztardowy czy też ze słodkim chilli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz