+gotowanie z Olą nabiera zupełnie nowego wymiaru-zawsze wszystko po tobie posprząta.
komfort nie do opisania
+dzisiaj wyjątkowo dzięki uprzejmości cudownej Lutki Szulińskiej mamy równiez zdjęcia, coś w rodzaju mini-making of
Składniki:
- około 5 gniazdek pappardelle
- 2 filety z piersi kurczaka
- 300g mrożonych grzybów(borowików lub podgrzybków)
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 50 g śmietankowego serka topionego
- 150g śmietany 22%
- 2 łyżki oliwy
- 1łyżka sosu balsamicznego
- 1łyżka soku z cytryny
- pół szklanki białego wina
- starty parmezan
- sól
- pieprz
- gałka muszkatułowa
- masło i oliwa do smażenia
- Przygotowywujemy marynatę: oliwa, sos balsamico, czosnek, sok z cytryny, sól, pieprz.
- Kroimy kurczaka w kostkę i wrzucamy do marynaty.
- Grzyby zalewamy wrzątkiem.
- Kroimy cebulę.
5. Smażymy cebulę na maśle.
6. Po pewnym czasie dolewamy odrobine oliwy i wrzucamy mięso.
7. Kroimy grzyby na dosyć spore kawałki i wrzucamy na patelnię.
8.Kiedy wszystko się nieco poddusi, dodajemy śmietanę. mieszamy
9. Dolewamy wino. mieszamy
10.Dodajemy serek topiony.
11. Doprawiamy gałką muszkatułową, solą, pieprzem i parmezanem.
12. Mieszamy aż sos zgęstnieje.
13. Dodajemy ugotowany makaron.
14. Przed podaniem posypujemy jeszcze parmezanem!
Jutro na obiad klimaty nieco bardziej wschodnie! A pojutrze- MEKSYK!
LUBIE SAMBE!
OdpowiedzUsuńkluski tez
OdpowiedzUsuńprezpraszam ,a czy można tak dodać zamiast vina martinini ???
OdpowiedzUsuńymmmmm .... pycha!!!
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńlepiej wino. ew. w ostatecznosci
OdpowiedzUsuńA ma może pani przepis na życie?
OdpowiedzUsuńNie podoba mi się ta bazylia , mogę jej nie dodawać?;)
OdpowiedzUsuńnie
UsuńMusze przyjechac na takie jedzenie!!!
OdpowiedzUsuńhttp://www.google.com/imgres?um=1&hl=pl&rls=com.microsoft:en-US&biw=1366&bih=512&tbm=isch&tbnid=67_p_FC2-RWq4M:&imgrefurl=http://hanula1950.blox.pl/html/1310721,262146,169.html%3F5&docid=ZYzuyCqqCz-r0M&imgurl=http://www.webo.pl/albums/humor005/smieszne_obrazki_acid_picdump_82_05-1.jpg&w=700&h=469&ei=6F4TT-bZJc3LsgbGxakd&zoom=1
OdpowiedzUsuńznakomite. dziś wypróbowałam ten przepis :)
OdpowiedzUsuń