Dzisiejszy obiad. Jako, że mam już zupełnie dość pieczonego łososia (którego jem na okrągło) postanowiłam tym razem wykombinować coś innego. Zrobiłam więc przegląd lodówki i wyszło super! A porcja duża, dla całej rodziny, albo na parę dni :P
Składniki:
- 300 g łososia(wyfiletowanego)
- 200 g makaronu ryżowego
- 1 por
- 1 papryczka chilli
- około 3-4 cm imbiru
- 1 cebulka dymka
- 2 ząbki czosnku
- 2 garści migdałów
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cukru
marynata:
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki sosu teriyaki
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
- 1 łyżeczka przyprawy do ryby
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 ząbek czosnku
- dość dużo soli
Przygotowanie:
1) Mieszamy składniki marynaty
2) Myjemy łososia(w razie potrzeby zdejmujemy skórę), kroimy na kawałki i wrzucamy do marynaty.
3) Kroimy dymkę i pora, chilli, imbir i czosnek drobno siekamy.
4) Na patelni/woku rozgrzewamy odrobinę oleju/oliwy i wrzucamy chilli, imbir i czosnek.
5) Następnie wrzucamy łososia ( ja wlałam razem z marynatą ale pewnie lepiej najpierw podsmażyć łososia a potem dolać marynatę) a po chwili dodajemy jeszcze dymkę, pora i dwie łyżeczki cukru.
6) Gdy wszystko nam się podsmaży dodajemy gotowy makaron i mieszamy.
7) Dorzucamy jajka i porządnie wszystko mieszamy aż nam się zetną.
smacznego :)
wygląda apetycznie:) bardzo ładny talerzyk:)
OdpowiedzUsuńW szczególności moje dzieci bardzo chętnie zajadają się takimi daniami z ryby i aj również je często robię. Tym bardziej, że jak nie mam pomysłu to według przepisów z https://mowisalmon.pl/przepisy/ wiem już, że przygotowanie danie z łososiem to będzie tylko formalność.
OdpowiedzUsuń