Moje pierwsze danie ze szparagami ;)
Składniki:
- garść szparagów
- 200 g indyka
- gotowe ciasto francuskie
- 3 jajka
- parmezan
- beszamel: 2 łyżki masła, 2 czubate łyżki mąki, 100 ml mleka, sól, gałka muszkatołowa
marynata do indyka:
- 3 łyżki oliwy
- sok z połowy cytryny
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
1) Indyka kroimy na kawałeczki i wrzucamy do marynaty
2) Formę do tarty wykładamy ciastem i wkładamy do nagrzanego do 180-200*C piekarnika aż się lekko przyrumieni, wyjmujemy
3) Indyka smażymy na oleju i wrzucamy na tartę
4) Szparagi myjemy i odkrawamy zdrewniałe końcówki
5) Wrzucamy do wrzątku na jakieś 3-4 minuty(ja mam specjalny garnek, ale możemy gotować w zwykłym)
6) Po wyjęciu kroimy na kawałeczki i wrzucamy na indyka
7) Wlewamy roztrzepane jajka z solą i pieprzem
8) Robimy beszamel: rozpuszczamy w garnku masło, dodajemy mąkę, mieszamy (trzepaczką najlepiej), dolewamy mleko cały czas mieszając, dodajemy gałkę muszkatołową i sól . Uwaga! łatwo się przypala
9) Wylewamy beszamel na tartę, posypujemy startym parmezanem i wkładamy z powrotem do pieca, trzymamy aż wszystko się zapiecze
GOTOWE
Możemy też przyrządzić w formie małych tartaletek:
cytrynowy indyk brzmi ciekawie:)
OdpowiedzUsuńWszędzie widzę sygnały sezonu na szparagi :) Cytrynowy indyk? Czegoś takiego jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńBędzie mi bardzo miło, jeśli zajrzysz do mnie: dariawkuchni.blogspot.com :)
Dzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Pani blogiem, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam takiego połączenia, ale wygląda smacznie. Ps. świetne zdjęcia
OdpowiedzUsuńpycha :) Pozdrawiam serdecznie i zapraszam na mojego raczkującego :) bloga : http://magicznezyciemarty.blogspot.com
OdpowiedzUsuń