sobota, 3 sierpnia 2013

Sandacz z porami i masłem tymiankowo czosnkowym




 Wczoraj około 12 tata złapał rybę, ja około 17 ją przyrządziłam a już o 18 nie było po niej śladu ;)
Wyszła pyszna, jestem tym bardziej dumna, bo nie licząc łososia to mój pierwszy przepis na rybę :)

Składniki:

  • jeden duży sandacz
  • pół pora
  • około 3 łyżek masła czosnkowo-tymiankowego
  • sól, pieprz, odrobina oliwy
masło:
  • 100 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • garść tymianku
  • sól, pieprz
Przygotowanie:

1) Wypatroszoną rybę solimy i pieprzymy



2) Przygotowujemy masło: dodajemy do masła składniki i widelcem wszystko łączymy(lepiej wyjąć masło z lodówki na jakiś czas przed przygotowaniem, będzie prościej)




3) Naczynie żaroodporne polewamy odrobiną oliwy


4) Kroimy pora w plasterki



5) Kładziemy rybę w naczyniu, do środka wkładamy masło, garść tymianku i większość pora



6) Wierzch również smarujemy masłem, obkładamy resztką pora, i posypujemy odrobiną tymianku



7) Pieczemy w piekarniku około 30 min w temp. 180/200*C



Po wyjęciu, przed podaniem kładziemy jeszcze odrobinę masełka, żeby się rozpuściło :)

















Drukuj to!

5 komentarzy:

  1. Gratuluje,wspaniale wygląda,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam sandacza:) najlepsza ryba jaką jadłam:) bardzo smaczna:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialnie wygląda ta ryba! Jest tak kolorowa. świetne połączenie, gratuluje pomysłu.

    OdpowiedzUsuń

comida-pl.blogspot.com_fotki comida-pl.blogspot.com_pixmark