Specjalnie dla Serci, dzisiaj podeszła do mnie Julia i powiedziała, że nic nie możecie zrobić bo nie jadasz smażonego. Więc wrzucam przepis na cos lekkiego :) Nie wiem czy może być jakiś zdrowszy sposób gotowania niż na parze!
Składniki:
- pierś z kurczaka ( lub indyka)
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka sosu balsamicznego ( ewentualnie w zastępstwie odrobina octu balsamicznego)
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 ząbki czosnku
- około pół słoika suszonych pomidorów
- sól, pieprz
1) Mieszamy składniki marynaty- oliwe, cytryne, sos balsamiczny, zioła prowansalskie
2) W piersi z kurczaka (takiej pojedyńczej) robimy podłużną dziurę w samym środku, ale nie na wylot
3) Do środka wpychamy suszone pomidory, dzięki temu z małego kawałka kurczaka zrobi się całkiem spora rolada, do tego pozostanie soczysta
4) Pierś nacieramy solą z czosnkiem a następnie marynatą, w tej postaci odkładamy go na noc (niekoniecznie na tak długo, ale im dłużej pozwolimy mu się marynować, tym lepiej)
5) Na koniec przyrządzamy go na parze ( w specjalnym garnku, maszynie, lub bambusowej nakrywce) ja w moim bambusowym urządzeniu trzymam go około 20 minut, ale uważamy aby nie wyszedł zbyt suchy !
Tak przygotowanego kurczaka możemy jeść na kanapki, zamiast np. wędliny. I zdrowsze i z pewnością smaczniejsze!
przyrządzamy przez RZ!!!
OdpowiedzUsuńno ja wieeeeem :(
OdpowiedzUsuńczekałam na niego !!!!
OdpowiedzUsuńp.s knweqdbaJKOSKSHUFVAEGEDBD
hym?
OdpowiedzUsuńnie bardzo mogę sobie poradzić z tą dziurą w piersi. w sumie to wychodzi to bardzo ... płaskie - na pewno w plastry nie da się pokroić. można prosić o jakieś wskazówki ?
OdpowiedzUsuńtrzeba po prostu wepchnąć bardzo dużo pomidorów, wtedy dziura się rozepcha i całość będzie mniej płaska i będzie się dało pokroić w plastry! tak jak na zdjęciu :)
OdpowiedzUsuń