niedziela, 25 listopada 2012

Cannelloni ze szpinakiem



Robiłam już b wiele razy ale po raz pierwszy miałam chwilkę żeby zapisać przepis i zrobić zdjęcia. Niestety akurat tym razem beszamel mi się nieco za bardzo zagęścił więc wygląda nieco dziwnie, ale i tak jest pysznie!

Składniki:


  • Cannelloni (przepis na około 12 rurek)
  • 500 g szpinaku w liściach ( około 8 takich zamrożonych kostek)
  • 6 drobno posiekanych suszonych pomidorów
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 100 g fety
  • 150 g bielucha
  • starty parmezan
  • oliwa do formy
  • sól, pieprz
beszamel:

  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 2/3 szklanki mleka
  • gałka muszkatołowa, sól
Przygotowanie:

1. Szpinak rozmrażamy na patelni na małym ogniu i odsączamy wodę.

2. Dodajemy do niego resztę  składników i dokładnie wszystko łączymy.



3. Szpinak wkładamy do rurek, najlepiej przy pomocy małej łyżeczki(drugim końcem łyżeczki upychamy w środku) (rękaw cukierniczy nie nadaje się do tego typu farszu, próbowałam...)

4. Układamy rurki w formie polanej oliwą.


5. Przygotowujemy beszamel: rozpuszczamy masło na małym ogniu, dodajemy mąkę, mieszamy,, dolewamy mleko, wciąż mieszamy aż NIECO zgęstnieje, szybko dodajemy sól i gałkę i bardzo uważamy bo szybko gęstnieje

6. Cannelloni polewamy beszamelem i posypujemy parmezanem, wrzucamy do nagrzanego( 200*C) piekarnika na około 25 minut

smacznego 
:)




comida-pl.blogspot.com_fotki comida-pl.blogspot.com_pixmark