sobota, 7 września 2013

Rigatoni w kremowym sosie z kozim serem i szynką



Mój dzisiejszy obiad.Pierwszy raz jadłam ten typ makaronu pare dni temu, kiedy wybrałam się z dziewczynami na obiad. Trafiłyśmy na super promocje: zupa+drugie danie+napój 15,90 ,-!!! No i właśnie w ramach tej promocji zaserwowali nam rigatoni z łososiem. Dzisiaj schodzę do piwnicy szukając czegoś z czego można by zmontować jakiś obiad znalazłam właśnie rigatoni.
 Znaleziony makaron + przegląd lodówki = poniższy przepis:

Składniki:


  • rigatoni
  • 100g kremowego koziego serka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 3-4 plastry szynki
  • 1 mały ząbek czosnku
  • świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:

1) Gotujemy makaron



2) W rondelku podsmażamy pokrojoną szynkę (jeśli jest chuda dodajemy odrobinę oliwy, żeby garnek nam się nie przypalił)

3) Zdejmujemy z ognia i dodajemy kozi ser, rozpuszczamy (ewentualnie jeśli temp bardzo spadnie stawiamy na małym ogniu), dodajemy śmietanę, czosnek i pieprz


4) Ugotowany makaron dodajemy do sosu, podgrzewamy jeszcze wszystko na małym ogniu

Do dekoracji możemy wcześniej podsmażyć cały plaster wędliny i zrobić kulki z koziego sera.


Bavette z pesto z pokrzywy



Przepis odtworzyłam na podstawie czegoś, co jadłam na wyjeździe szkolnym w pierwszej klasie liceum. Udało mi się mniej więcej zapamiętać. Szczęśliwie akurat tego dnia, kiedy jedliśmy makaron z pokrzywą przypadła moja kolej na pomoc w kuchni ;)
 Przepis o tyle fajny, że po główny składnik wystarczy wybrać się do ogródka, lasu, albo na pobliską łąkę. No i ponoć bardzo zdrowy :)
Jest to tylko jedno z dań, które powstało podczas 5 dniowego wyjazdu na mazury, gdzie w cztery osoby pochłanialiśmy co najmniej dwa obiady dziennie :P

Składniki:


  • makaron bavette (możemy zastąpić np. spaghetti bądź tagliatelle )
  • duży garnek/wiadro liści pokrzywy (zrywamy tylko świeże listki, te z góry, i dobrze założyć gumowe rękawiczki-wiadomo dlaczego)
  • 100 g orzechów włoskich
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • opakowanie (bodajże 125/150g) kremowego serka (philadelphia, twój smak)
  • sól

Przygotowanie:

1) Liście płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy przez chwilę (4-6 min). Po ugotowaniu pokrzywa nie będzie już parzyć



2) Ugotowaną pokrzywę odsączamy z wody i przeciskamy przez wyciskarkę do czosnku ( cóż, i za pierwszym i za drugim razem nie miałam do dyspozycji miksera... ale możemy spokojnie wrzucić wszystkie składniki pesto blendera i zmiksować)

3) Orzechy włoskie kruszymy ( otwieramy opakowanie, żeby uwolnić nadmiar powietrza, zwijamy w ściereczkę i tłuczemy np. tłucziem do mięsa :P )


4) Dodajemy orzechy włoskie, wyciśnięty czosnek i sól


5) Po połączeniu składników dodajemy kremowy serek, mieszamy

6) Gotujemy makaron


7)Do garnka bądź na patelnie wrzucamy ugotowany makaron, mieszamy z pesto i podgrzewamy na małym ogniu


I gotowe! Danie nietypowe, ale naprawdę b smaczne! :)






comida-pl.blogspot.com_fotki comida-pl.blogspot.com_pixmark