piątek, 4 października 2013

Polędwica z pieczonymi: dynią, ziemniakami i czosnkiem


Danie efektowne a bardzo proste w przygotowaniu. W najbliższym czasie będę publikować dużo przepisów zawierających dynię. W moim ogródku, z niewiadomych powodów wyrosły dynie mutanty, a więc teraz mam mnóstwo dyń, niektórych kilkudziesięcio kilowych. 
Dodatkowo po raz pierwszy przyrządzałam czerwone mięso (nie licząc dań z mięsa mielonego i schabowych) i o dziwo, wyszło mi naprawdę bardzo dobre! Nie za suche, nie surowe, jestem z siebie bardzo dumna. :)

Składniki:

  • kawałek dyni
  • 500 g polędwicy wołowej
  • kilka ziemniaków
  • główka czosnku
  • parę gałązek rozmarynu
  • sól, pieprz, oliwa
marynata:
  • 2 łyżki miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • sól, pieprz
Przygotowanie:

1) Dynię kroimy w paski, następnie na kawałki wrzucamy do dużego naczynia żaroodpornego i mieszamy z marynatą




2) Dorzucamy czosnek (nieobrany, najlepiej kupić taki, który ma bardzo duże ząbki) i wstawiamy wszystko do piekarnika nagrzanego do 200*C


3) Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki i gotujemy 10-15 min w osolonej wodzie




4) Z polędwicy wykrawamy białe fragmenty, smarujemy solą i pieprzem z każdej strony i smażymy z każdej strony na oliwie z rozmarynem








5) Po 15 min wyjmujemy dynie i dorzucamy ziemniaki, obsmażoną polędwice, rozmaryn i wkładamy do piekarnika (temp. zmniejszamy do 180 *C)


6) Po 15 min wyjmujemy polędwice (nie kroimy!) a warzywa zostawiamy w piekarniku jeszcze na 10 min (podkręcamy temp i włączamy termoobieg)



7) Kroimy polędwice w plastry i podajemy z resztą składników


smacznego!




comida-pl.blogspot.com_fotki comida-pl.blogspot.com_pixmark