poniedziałek, 16 lipca 2012

Cheesecake Brownie z malinami


Początkowo miało być jeszcze z kremem anglaise, ale Ola i Luda weszły mi do kuchni i w tym całym zamieszaniu się zważył :( Ale okazało się, że świeże malinki też świetnie pasują! :)
+wszystkie składniki podaje w łyżkach i szklankach, bo skończyły mi się baterie w wadze kuchennej

Składniki:

  • świeże maliny
  • odrobina cukru pudru do ozdoby


brownie:

  • 10 łyżek mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 czubate łyżki kakao(prawdziwego, gorzkiego)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 150 g masła
  • 100 g orzechów włoskich
  • szczypta soli

sernik:


  • 450 g półtłustego twarogu (zazwyczaj używa się gotowego zmielonego twarogu do wypieków, jednak ze względu na braki w lokalnym sklepiku użyłam zwykłego)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 2 łyżki mąki

Przygotowanie:

1) Przygotowujemy część serową: ucieramy razem wszystkie składniki na gładką masę, najlepiej mikserem



2) Przygotowujemy brownie: mieszamy suche składniki-mąkę, proszek do pieczenia, kakao(bez cukru)


3) Orzechy włoskie rozdrabniamy np. przy pomocy moździerza, jeśli nie mamy to wkładamy je do ściereczki , kładziemy na desce i tłuczemy tłuczkiem do mięsa



4) Cukier, masło, czekoladę i orzechy rozpuszczamy w rondlu na małym ogniu ciągle mieszając, żeby nic się nie przypaliło, ale wystarczająco długo żeby cukier się rozpuścił i lekko skarmelizował (podgrzewamy jeszcze chwilę po tym jak na powierzchni pojawią się bąbelki)



5) Do masy dodajemy najpierw jajka a potem powoli suche składniki

6) Do brytfanki przekładamy masę brownie a potem serową i lekko przekładamy łyżką aby je połączyć


7) Pieczemy 30 min w temperaturze 180*C

Podajemy po wystygnięciu, ze świeżymi malinami. :) 










comida-pl.blogspot.com_fotki comida-pl.blogspot.com_pixmark