środa, 5 września 2012

Krewetki na maśle czosnkowym z cayenne



Takie właśnie krewetki są już tradycją w naszej rodzinie, kiedyś jeździło się w soboty do Auchan żeby kupić świeże i tanie (potem trzeba było je obierać) i potem zrobić wielką rodzinną kolację: krewetki, bagietka i czerwone wytrawne wino.
Dzisiaj natomiast zjadłam sobie je przed chwilą na obiad, jako że zdałam sobie sprawę że a) przygotowanie zajmuje jakieś 5 minut b) teraz paczka krewetek black tiger (250g) kosztuje w biedronce całe 9,99 pln ! :)
Zdjęcia być może nie do końca dopracowane, ale spieszyłam się zanim wszystko mi wystygnie! + z braku bagietki jadłam ze zwykłym chlebem, bo pieczywo jest tutaj kluczowym dodatkiem-maczamy je w pysznym sosie :)
+ taką porcją jedna osoba może się wręcz przejść, idealna ilość to dwie paczki na 3 osoby
Oto przepis na expresowy obiad za dychę:

Składniki:


  • 250 g obranych krewetek
  • 3 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 małe suszone cayenne
  • starty parmezan
  • sól
  • bagietka
Przygotowanie:

1) Mrożone krewetki zalewamy wrzątkiem



2) Rozgrzewamy na patelni masło, dodajemy cayenne i czosnek, podsmażamy



3) Wrzucamy odsączone krewetki, solimy odrobinę, smażymy 2 minuty


4) Podajemy posypane parmezanem z bagietką



Mimo niepozornego wyglądu mają mnóstwo smaku! :)




comida-pl.blogspot.com_fotki comida-pl.blogspot.com_pixmark