niedziela, 18 listopada 2012

Tarta brokułowa z migdałami





 Kolejna tarta do kolekcji!! :) zrobiona jakiś czas temu, ale przepis dopiero dziś, mam nadzieję, że go jeszcze pamiętam :P

Składniki:

  • 1 brokuł
  • ciasto francuskie
  • 3 łyżki fety
  • serek typu włoskiego (wiem, że to brzmi tajemniczo ale tak właśnie było  napisane na opakowaniu, taki jak na obrazku niżej, czasem nazywają go Caprese)
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki kremowego serka (almette, twój smak, philadelphia)
  • 2 garści migdałów w słupkach(no takich w kawałeczkach)
  • 3 jajka
  • sól i pieprz
  • masło dosmażenia i do formy
Przygotowanie:

1. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wykładamy ciastem, wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 200*C aż się leciutko zarumieni

2. Urywamy ,,gałązki" z brokuła i kroimy potem na mniejsze części




3. Smażymy na maśle brokuły aż zrobią się takie jakby bardziej zielone, potem dodajemy kremowy serek, czosnek, pieprz i sól


4. Na tarte wykładamy kolejno: fetę, brokuły, serek włoski, migdały. roztrzepane jajka i wrzucamy do piekarnika aż jajko nam się zetnie i ciasto dobrze zarumieni



















comida-pl.blogspot.com_fotki comida-pl.blogspot.com_pixmark