wtorek, 2 kwietnia 2013

Makaron ryżowy z łososiem na ostro


Dzisiejszy obiad. Jako, że mam już zupełnie dość pieczonego łososia (którego jem na okrągło) postanowiłam tym razem wykombinować coś innego. Zrobiłam więc przegląd lodówki i wyszło super! A porcja duża, dla całej rodziny, albo na parę dni :P

Składniki:

  • 300 g łososia(wyfiletowanego)
  • 200 g makaronu ryżowego
  • 1 por
  • 1 papryczka chilli
  • około 3-4 cm imbiru
  • 1 cebulka dymka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 garści migdałów
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru
marynata:

  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki sosu teriyaki 
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do ryby
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • dość dużo soli
Przygotowanie:

1) Mieszamy składniki marynaty

2) Myjemy łososia(w razie potrzeby zdejmujemy skórę), kroimy na kawałki i wrzucamy do marynaty.





3) Kroimy dymkę i pora, chilli, imbir i czosnek drobno siekamy.


4) Na patelni/woku rozgrzewamy odrobinę oleju/oliwy i wrzucamy chilli, imbir i czosnek.

5) Następnie wrzucamy łososia ( ja wlałam razem z marynatą ale pewnie lepiej najpierw podsmażyć łososia a potem dolać marynatę) a po chwili dodajemy jeszcze dymkę, pora i dwie łyżeczki cukru.

6) Gdy wszystko nam się podsmaży dodajemy gotowy makaron i mieszamy.

7) Dorzucamy jajka i porządnie wszystko mieszamy aż nam się zetną.

smacznego :)








comida-pl.blogspot.com_fotki comida-pl.blogspot.com_pixmark