środa, 22 sierpnia 2012

Smażone kalmary


Prosto z Chorwacji :) Tutaj w knajpach najczęściej podają tylko z odrobiną panierki, nie tak jak często można spotkać np. w Polsce- w grubym cieście z wyglądu przypominające krążki cebulowe.
Polecam kupić już wypatroszone...bardzo polecam... Nie tylko unikniemy dosyć obrzydliwej roboty ale też zaoszczędzimy b. dużo czasu.
Do tego obowiązkowo cebulka i sos majonezowy!

Składniki:

  • paczka kalmarów, mogą być mrożone ok. 250 g (chyba że są w całości wtedy co najmniej 500g)
  • bułka tarta
  • oliwa do smażenia-dosyć sporo
  • sól
  • cytryna do skropienia
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka gęstego jogurtu
  • 1 ząbek czosnku
Przygotowanie:

1) Rozmrażamy kalmary ( ew. patroszymy, podobnie jak ośmiornicę, pamiętamy tylko żeby wyjąć taki jakby kręgosłup) myjemy i tniemy odwłok w paseczki (ok 1cm -2cm) część z mackami zostawiamy w całości





2) Obtaczamy w bułce tartej i wrzucamy na rozgrzaną oliwę




3) Solimy i podajemy z sosem: majonez+jogurt+czosnek i odrobina soli

Skrapiamy cytrynką i GOTOWE ! :)




Drukuj to!

5 komentarzy:

  1. Mmmm, wyglądają przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie że obowiązkowo cebulka tylko gdzie i jak zrobić oraz ile smażyć kalmary? aha no i oliwa do smażenia tzn. na jakiej ty smażysz. Pozdro
    ps. Wyglądają super ale robie pierwszy raz i chce wiedziec dokladnie

    OdpowiedzUsuń
  3. jak to cebulka?
    jak to gdzie i jak? najlepiej w kuchni, najlepiej wg przepisu podanego powyzej
    smazymy az sie zarumienia i beda wygladac tak jak na zdjeciu
    oliwa to oliwa, na jakiejkolwiek, mozna nawet na oleju

    OdpowiedzUsuń
  4. Tego szukałem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kalmary smażę 3-4 minuty. Generalnie aby były złote - ale nie brązowe.

    OdpowiedzUsuń

comida-pl.blogspot.com_fotki comida-pl.blogspot.com_pixmark