wtorek, 18 września 2012

Łosoś z sosem koperkowym





 Kolejny przepis na szybki obiad. Pierwszy raz jadłam coś takiego z Olą, kiedy to w wielkiej biedzie odkryłyśmy, że w Piotrze i Pawle można kupić bodajże 250 g łososia w supercenie 4,99 pln! :) Planowałam upiec go tak jak zwykle, tak też zrobiłam, ale na koniec odkryłam, że do łososia dołączyli saszetkę z sosem koperkowym. Dzisiaj więc postanowiłam, że do zwykłego łososia zrobię sobie właśnie taki koperkowy sos, mimo to danie wciąż pozostaje EXPRESOWE!!

Składniki:


  • kawałek łososia (250-300g)
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • pieprz cytrynowy
  • szczypta przyprawy do ryby
  • cytryna
  • oliwa
  • mały ząbek czosnku
sos

  • 3 łyżki gęstego jogurtu (np. greckiego lub biełucha-uwaga na super geste jogurty, które ostatnio reklamują-kiedy nakładamy łyżką mają idealną konsystencję ale po wymieszaniu są jak zwykły płynny jogurt!)
  • 2 łyżki śmietany
  • czubata łyżka posiekanego koperku
  • pół ząbka czosnku
  • łyżeczka oliwy
  • sól
Przygotowanie:

1) Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z posiekanym czosnkiem, na to kładziemy łososia, którego przyprawiamy i skrapiamy cytryną



2) Przygotowujemy sos łącząc wszystkie jego składniki razem :P





3) Łososia pieczemy 15-20 min w 200*C

SZYBKO I SMACZNIE :) + jeśli trafimy na dobrą promocje to i b tanio ;)














comida-pl.blogspot.com_fotki comida-pl.blogspot.com_pixmark