piątek, 3 lutego 2012

Tapenada


Szybki i prosty sposób na urozmaicenie codziennych kanapek lub tostów.  Ja najbardziej lubie ją na toście z serkiem philadelphia i rukolą.

Składniki:
  • słoik czarnych olwiek
  • słoik zielonych oliwek
  • pół słoika suszonych pomidorów
  • łyżka kaparów
  • 2 ząbki czosnku
  • odrobina oliwy
Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki wrzucamy do miksera i miksujemy. mówiłam, że szybko i prosto

Szczerze mówiąc, ciężko mi przypisać tapenade do jednej z kategorii. Ponoć wywodzi się z francji, występuje powszechnie w kuchni śródziemnomorskiej, najwięcej jadłam jej w grecji, a po raz pierwszy przyżądziłam w toskanii. Niech będzie we francuskiej...i włoskiej.
comida-pl.blogspot.com_fotki comida-pl.blogspot.com_pixmark