niedziela, 25 marca 2012

Cytrusowy sorbet do picia


Wiosenny, kwaśny, lekko musujący, zimny i orzeżwiający!

Składniki:


Przygotowanie:

1) Wyciskamy sok z pomarańczy i cytryny


2) Dolewamy Sprite'a

3) Dodajemy sorbet



4) Miskujemy

Ewentualnie jeżeli okaże się dla kogoś zbyt kwaśny możemy go dosłodzić syropem pomarańczowym.





Caprese


Wiem, że przepis na caprese nie jest dla nikogo żadną tajemnicą. Jest to po prostu mozzarella z pomidorami, ale kiedy jadłam ją ostatnio na śniadanie, stwierdziłam, że kolory są takie piękne, że trzeba je uwiecznić.

Sekeretem dania składającego się z tak prostych składników jest jakość. Kiedy byłam we Włoszech było to moje śniadanie praktycznie codziennie, i musze przyznać, że nie miało to zbyt wiele wspólnego z jakąkolwiek caprese jaką możemy zjeść w Polsce. Przede wszystkim jest to kwestia pomidorów, które tam mają niesamowity i smak i zapach, w porównaniu z naszymi, które mają zaledwie posmak prawdziwego pomidora. Kolejną sprawą jest świeża bazylia, tylko i wyłącznie świeża( nie suszona! ). Ja osobiście lubię też dodawać oprócz oliwy sos balsamiczny aby nieco zaostrzyć smak. Zawsze też kroje wszystko w kostke, ale to tylko dlatego, żeby pózniej jeść już samym widelcem, bez noża. A jeśli chodzi o proporcje, to chyba najlepiej po prostu 1:1.


comida-pl.blogspot.com_fotki comida-pl.blogspot.com_pixmark