sobota, 1 września 2012

Krem z zielonego groszku z kozim serem



 Moje drugie podejście do kremu z groszku tym razem zakończone pełnym sukcesem. Trochę więcej cebuli, czosnku i oliwy niż za pierwszym razem, do tego gałka muszkatołowa i powstał idealny krem :) I mimo, że przez kozi ser traci nieco na kolorze to bardzo zyskuje na smaku!

Składniki:


  • 1 i pół cebuli, lub jedna duża i jedna mała
  • 2 duże ząbki czosnku
  • pół szklanki oliwy
  • pół l zimnej wody
  • pół kostki rosołowej
  • 450g mrożonego zielonego groszku
  • 1 duży ziemniak
  • 2 łyżki koziego sera
  • 1 i pół łyżeczki cukru
  • 1 i pół łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu i gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

1) Cebulę i czosnek kroimy na plasterki



2) Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i dodajemy cukru.


3) Kiedy cebula się zeszkli zdejmujemy z ognia i wlewamy osoloną wodę

4) Wrzucamy groszek i pokrojonego w kostkę ziemniaka.



5) Trzymamy na gazie przez 15-20 minut, kiedy woda się zagotuje  wrzucamy pół kostki rosołowej i zmniejszamy ogień.

6) Zdejmujemy z ognia, miksujemy, dodajemy koziego serka i znów miksujemy.

7) Dodajemy gałkę muszkatołową i świeżo zmielony pieprz.



Podajemy przyozdobiony kawałkiem koziego serka :)










comida-pl.blogspot.com_fotki comida-pl.blogspot.com_pixmark