Chilli con carne według przepisu mojej babci! :) Tak pyszne, że postanowiłam wziąć od babci przepis i (za jej zgodą oczywiście) wrzucić na bloga. Pierwszy raz zrobiłam je sama! Szybkie, proste, smaczne.
Składniki:
- 60 dag mięsa mielonego (w przepisie babci było 70, a ja w lodówce miałam tylko 55 :P )
- 2 puszki pomidorów (krojonych)
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 2 czubate łyżeczki przyprawy do chilli con carne (gotowa mieszanka różnych przypraw, kuminu, cayenne itd)
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz, olej do smażenia
Przygotowanie:
1) Cebulę drobno siekamy
2) Na oleju podsmażamy cebulę, dodajemy cukier, kiedy się podsmaży dodajemy mięso
3) Kiedy mięso już się usmaży dodajemy sól, pieprz i czosnek, podsmażamy, dodajemy pomidory
4) Na koniec dodajemy fasolkę i przyprawę
Trzymamy jeszcze na małym ogniu, żeby wszystkie składniki się połączyły i podgrzały. GOTOWE!