sobota, 21 stycznia 2012

Burrito z kurczakiem w kremowym sosie



*Zdjęcie być może nie najlepszej jakości, ale zjedli mi wszystko zanim zrobiłam jakieś odpowiednie.

Generalnie jest to próba odwzorowania przepisu na coś, co jadłam w Berlinie, na urodiznach mojej przyjaciółki, w knajpie Que Pasa. Super miejsce, super ceny, z tego co pamiętam koktajle były w jakichś śmiesznie niskich cenach(3 euro?), a wybór-ogromny (samych drinków typu colada chyba z 6 rodzajów). Ogólnie warto.

Poniżej przepis na 4 porcje. Bardzo duże 4 porcje.
Składniki:

Marynata:
Przygotowanie:
  1. Mieszamy składniki marynaty
  2. Mięso kroimy na drobne paski i wrzucamy do marynaty
  3. Cebulę kroimy w kostkę
  4. Smażymy cebulę na odrobinie oleju
  5. Dodajemy mięso. smażymy
  6. Dodajemy serki i piwo
  7. Mieszamy aż sos zgęstnieje
  8. Doprawiamy przyprawą casaFiesta i solą
  9. Trzemy na tarce sery
  10. Na kazdą tortillę nakładamy: mięso, fasolę, kukurydzę i ser i zawijamy (najpierw dół, potem w rulon-na opakowaniu od placków powinna być instrukcja). póżniej  ewentualnie dokładamy jeszcze farszu do zawiniętej tortilli

11. Układamy obok siebie w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym olejem i posypujemy zerem(w takiej formie możemy je przetrzymać jakiś czas w lodówce, nie musimy podawać od razu)


 12. Pieczemy jakieś 15 minut w 180* C
 13.Do śmietany dodajemy odrobine pieprzu cayenne


Podajemy gorące ze śmietaną, salsą i guacamole.

Guacamole


Składniki:
  • 1 dojrzałe avocado
  • 1 łyżka soku z limonki(ewentualnie cytryny)
  • 1/2 pomidora
  • 1/4 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
Przygotowanie:
  1. Obieramy avocado(dojrzałe powinno się dać obrać nawet ręcznie)
  2. Ugniatamy, np za pomocą moździerza lub praski do ziemniaków
  3. Dolewamy sok z limonki(koniecznie! bo inaczej avocado zrobi się brązowe)
  4. Dodajemy czosnek, drobno pokrojonego pomidora i cebulę 
  5. Solimy, mieszamy, gotowe.

Tosty francuskie na słodko


Idealne rozwiązanie na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Na śniadanko, jak wstajesz rano i nie ma nic do jedzenia. A robi się dosłownie chwile.

Składniki:
  • czerstwy chleb(zwykły tez może być)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • dżem i jogurt(lub inne słodkie dodatki np. syrop klonowy, nutella)
  • masło do smażenia
Przygotowanie:

  1. Wbijamy do miski jajka
  2. Dolewamy mleka i dodajemy cynamon sól i cukier
  3. Bełtamy wszystko widelcem
  4. Moczymy chleb w jajku i smażymy na złoto na maśle
  5. Nakładamy po łyżce dżemu i jogurtu(lub innych składników)
Można też zrobić w  wersji nie słodkiej-bez cynamonu i cukru, wtedy możemy po przewróceniu na drugą stronę położyć ser i przykryć aby się rozpuścił, do tego katchup, majonez, zioła, co kto lubi...
comida-pl.blogspot.com_fotki comida-pl.blogspot.com_pixmark