poniedziałek, 27 lutego 2012

Quesadillas


Dużo można by o boskich quesadillas napisać!
Danie jest tak banalne, że aż głupio wstawiać przepis, postanowiłam więc zrobić posta aktywnego, w którym będą się pojawiać pod-przepisy różne nadzienia, oraz sosy. Tradycyjnie podaje się je z salsą i śmietaną, dobrze jest także, aby zawsze pomiędzy składnikami a tortillą z obu stron znalazło się odrobine żółtego sera, dzięki temu ładnie nam się wszsytko połączy. Jednak składniki można łączyć naprawdę dowolnie dla kreatywnych, będą one idealną inspiracją do tworzenia nowych kombinacji smakowych, dla leniwych, szybkim zamiennikiem tostów!

P.S. - zdjęcia nie są najlepsze, robiłam w wielkim pośpiechu bo tata na mnei krzyczał, że quesadillas wystygną, bo musiscie wiedzieć, że w moim domu jedzenie ich jest na porządku dziennym. Czasem rano robie je na śniadanie zamiast kanapek a czasem na kolacje, ale myśle, że jako np. coś dla gości, czy prowiant do szkoły/pracy sprawdzają się równie dobrze!



Przygotować możemy je na dwa sposoby-

1) Nałożyć na całą powierzchnie pszennej tortilli składniki, przykryć druga a następnie przygrzać z obu stron na suchej rozgrzanej patelni przyciskając np. talerzem. Zdejmujemy i kroimy jak pizzę.

2) Jeżeli macie cudowną maszynę, zwaną opiekaczem, czy też grillem elektrycznym (a jeżeli nie macie to lepiej kupcie! ja swój dostałam na święta i nie wiem jak mogłam wcześniej bez niego żyć!) możecie ten proces nieco ułatwić. Składniki nakładamy na połowę tortilli.


Następnie zapiekamy na grillu (jeżeli podczas przygotowania nagrzejemy maszynę do odpowiedniej temperatury, zapieczenie zajmie nam dosłownie minutę). Również kroimy na trójkąciki-jak pizze.





A oto moje ulubione nadzienia i sosy! :




1)    Tradycyjna hiszpańska

  • szynka serrano(możemy zastąpić tańszą-schwarzwaldzką)
  • ser typu pecorino( ten jest włoski-ale sery podobnego typu, hiszpańskie- przepyszne!!!! i po naprawde dobrej cenie dostaniemy....w biedronce :| moje dzisiejsze odkrycie)
  • rukola
  • żółty ser
2) Cztery(?) sery


  • po co ograniczać się do czterech?
  • mozarella
  • ser wędzony
  • ser kozi
  • feta
  • gorgonzola
  • odrobina czosnku
  • zioła prowansalskie
3) Z paluszkami krabowymi


  • paluszki krabowe
  • feta
  • ser żóły
  • zioła prowansalskie
4) Z kurczakiem


  • kurczak-pożądnie zamarynowany, jakieś kilkanaście godzin, np. w oleju, cynamonie, papryce i czosnku
  • żółty ser
  • sałata
5) Biały sos z chilli


  •  150g jogurtu naturalnego lub serka bieluch
  • 3 łyżki słodkiego sosu chilli
  • łyżka majonezu
6) Słodka salsa

  • czerwona salsa(taka jak do nachos)
  • relish z cebulki, dostępny w Marksie i Spenserze
  • składniki łączymy w proporcji pół na pół
Wkrótce przepisy na quesadillas z kurkami oraz ze szpinakiem!!



comida-pl.blogspot.com_fotki comida-pl.blogspot.com_pixmark