sobota, 17 marca 2012

Tort Czarny Las

Zawsze zastanawiałam się, jaka jest różnica pomiędzy tortem Schwarzwaldzkim a Czarnym Lasem.  Chyba dochodzę do wniosku, że nie ma żadnej, co więcej, mam dziwne przeczucie że Schwarz wlaz (jakkolwiek to się pisze po niemiecku) może oznaczać właśnie czarny las, ale jest niepotwierdzona teoria.  Zrobiłam uproszczoną wersję mojego wyobrażenia na temat ich obu, podstawą było to cudowne połączenie:  ciemny biszkopt, bita śmietana i wiśnie!
Tort powstał wczoraj, dla mojego kochanego dziadka na urodziny. 73. Jeszcze raz! Sto lat dziadku! J
A jako, że dzisiaj ładna pogoda była, to i tort ładnie się na zdjęciach zaprezentował J.


Składniki:
  •   750 ml śmietany kremówki
  • 3 saszetki śmietan fix
  • 3 łyżki cukru
  • 100 g czekolady mlecznej(najlepiej-Milka desserts)
  • 1 łyżeczka masła
  • paczka mrożonych wiśni
  • dżem wiśniowy
  • wiśniówka (ja użyłam Lubelskiej )
  • Ewentualnie dodatkowa bita śmietana do dekoracji
biszkopt:
·         6 jajek
·         11 dag cukru pudru
·         11 dag mąki
·         3 czubate łyżki kakao
Przygotowanie:


1)      Robimy biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek

2)      Do żółtek dodajemy przesiany cukier puder ( 100 g) i kakao

3)      Ucieramy je aż masa zjaśnieje i stanie się nieco puszysta

      

4)      Białka ubijamy z resztą cukru pudru na totalnie sztywną pianę


5)      Białka dodajemy do masy z żółtek ( nie odwrotnie!) i delikatnie łączymy obie masy

6)      Dodajemy przesianą mąkę-delikatnie łączymy

7)      Przelewamy do formy i pieczemy 30 min w temperaturze 200 * C

8)      Po wyjęciu z piekarnika czekamy aż ostygnie (około 20 min)


9)      W tym czasie ubijamy bitą śmietanę z trzema łyżkami cukru i śmietan fixem

10)       Kiedy biszkopt wystygnie kroimy go na trzy części ( ja zrobiłam to za pomocą cudownego urządzenia-metalowej żyłki)





11)       Czekoladę rozpuszczamy w garnuszku z łyżeczką masła

12)       Biszkopt nasączamy wiśniówką, następnie smarujemy rozpuszczoną czekoladą( całą) , dżemem wiśniowym, układamy na nim wiśnie, i przykrywamy bitą śmietaną, następnie drugi biszkopt na który nakładamy to samo (bez czekolady) i na to trzeci biszkopt







13)       Jeśli pozostała nam bita śmietana, możemy przyozdobić tort,  możemy też dorobić dodatkową do dekoracji (oczywiście dekoracja leży już całkowicie w waszej kwestii J )

P.S. Osobiście nie lubię zbyt słodkich tortów, więc ten jest raczej wyważony, ale jeśli lubicie bardzo słodkie dodajcie więcej cukru do biszkopta i śmietany.










comida-pl.blogspot.com_fotki comida-pl.blogspot.com_pixmark