czwartek, 26 września 2013

Zupa cebulowa



Własnie wróciłam z Pragi, gdzie w przeciągu 3 dni zjadłam aż 5 zup (co jak na mnie jest dość dużym osiągnięciem bo nie jadam ich raczej na co dzień ). Przez cały wyjazd polowałam na cebulową, właśnie taką jak na zdjęciu powyżej. Gęstą, zielonkawą z ziołami, serem i grzanką. Zamiast tego za każdym razem jak zamawiałam cebulową dostawałam różne (choć również b smaczne) wariacje jak zupa cebulowo-gulaszowa albo coś co wyglądało jak rosół z pokrojoną w kostkę cebulą. No więc po powrocie do domu postanowiłam zmontować sobie własnie taką zupę na jaką miałam ochotę!

Składniki:

  • 10 średniej wielkości cebul
  • 50 g masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki tymianku ( używałam suszonego, ale lepszy pewnie byłby świeży)
  • 2 łyżeczki soli
  • 500 ml bulionu
  • 50 ml białego porto
  • 1 łyżka octu jabłkowego 
  • świeżo mielony pieprz
  • białe pieczywo., ser żółty


Przygotowanie:

1) Cebulę kroimy najpierw na pół a potem w piórka




2) W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę i bardzo długo dusimy, aż będzie zupełnie miękka


3) Dodajemy tymianek, sól, pieprz, czosnek i porto, ocet dusimy dalej




4) Wlewamy bulion, gotujemy

5) Podajemy z grzanką i posypane serem ( ja zapiekłam grzanki oddzielnie, żeby było szybciej, ale można też zapiec wszystko razem pod serem w piekarniku)





comida-pl.blogspot.com_fotki comida-pl.blogspot.com_pixmark