Pomysł powstał dzisiaj. Dla taty na obiad. Dawno temu kupiłam puszke bambusa i w koncu postanowiłam jakoś ją wykorzystać, i tak oto powstało kolejne danie, bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 225g (puszka) pędów bambusa
- 1 cebula
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki musztardy miodowej
- olej do smażenia
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 3 łyżki sosu teriyaki
- 2 łyzki sosu sojowego
- łyżka soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- po 1 łyżeczce: cynamonu, kurkumy, imbiru, słodkiej papryki, curry(dzięki tylu przyprawom, powstanie nam gęsty i aromatyczny sos)
- szczypta pieprzu cytrynowego
- szczypta soli
- Mieszamy składniki marynaty, kroimy mięso w kostke i wrzucamy do marynaty
- Wstawiamy wodę na ryż, solimy, kiedy się zagotuje wrzucamy(ta. są tacy co nie potrafią gotować ryżu -,-)
- Kroimy cebulę i bambusa
5. Smażymy-najpierw cebulę i bambusa
6. Zdejmujemy cebulę i bambusa z ognia i na wciąż rozgrzanym woku smażymy mięso
7. Wszystko mieszamy razem na patelni i dodajemy musztardę
8. Doprawiamy sosem sojowym
Podajemy z ryżem, obok lub na. Ale równuie dobrze smakuje później przy odgrzewaniu: wrzucamy na patelnie ryż i mięso-mieszamy i smażymy!!(tyle tylko, że wtedy nie wygląda już tak apetycznie)