wisk) makaron chiński pasuje do chińszczyzny, więc skoro na opakowaniu napisane jest chiński to będzie dobry.
A wracając do potrawy. Nie spotkałam się jeszce z tym, żeby komuś nie smakowało. Nawet osoby, które nie lubią np. papryki, twierdzą, że jest pyszne!
Składniki:
- 3 filety z piersi kurczaka
- 3 papryki-zielona, żółta, czerwona
- 2/3 pory(można kupić gotowe już obrane i umyte na tacce! takich 4)
- 30g grzybów mun (można kupić od razu pokrojone)
- dymka
- 150 g orzechów nerkowca
- 140 ml słodkiego sosu chilli
- makaron ryżowy
- przyprawy i sosy z marynaty, w tych samych proporcjach(bez oleju i czosnku)
- olej, sos sojowy i sos teriyaki do smażenia
marynata:
- 3 łyżki sosu teriyaki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżeczka-cynamonu, kurkumy, słodkiej papryki, imbiru, curry
- 3 zabki czosnku
- szczypta soli
- Mieszamy składniki marynaty
- Kroimy mięso w kostkę i wrzucamy do marynaty(im dłużej trzymamy-tym będzie lepsze, najlepiej zostawić na noc w lodówce)
- Rozgrzewamy olej na dużej patelni/woku i smażymy mięso wraz z marynatą.
- Kroimy warzywa-paprykę w kostkę, pora na pół i w plasterki
- Zdejmujemy mięso z patelni i smażymy warzywa na odrobinie oleju
- Dolewamy do warzyw sos sojowy i teriyaki, aby się nieco poddusiły(pod przykryciem na małym ogniu)
- Grzyby zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy do czasu aż naciągną wodą(jeśli kupiliśmy w całości kroimy)
- Nerkowce smażymy na odrobinie oleju, Uwaga! łatwo się przypalają, więc trzeba ich pilnować
- Do warzyw dodajemy mięso, grzyby i nerkowce
- Makaron zalewamy wrzątkiem i po trzech minutach dorzucamy do reszty
- Dodajemy te same przyprawy co w marynacie i słodki sos chilli
Na drugi dzień smakuje nawet lepiej, kiedy wszystko się pięknie przegryzie!