sobota, 10 marca 2012

Blok czekoladowy



Błyskawiczny, bez pieczenia, potrójnie czekoladowy-czekolada, kakao, ciasteczka czekoladowe!

Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 150 g mlecznej czekolady
  • 75-120 g masła (im więcej, tym mniej będzie się kruszył podczas krojenia)
  • 2 łyżki kakao ( prawdziwego, gorzkiego, nie tego rozpuszczalnego)
  • 200 g ciastek czekoladowych (np. Lu go lub łakotek)


Przygotowanie:


1) Rozpuszczamy czekoladę i masło w kąpieli wodnej ( w specjalnym rondelku lub misce umieszczonych w garnku z gotującą się wodą)

2) Dodajemy kakao i mieszamy


3) Miksujemy ciasteczka na drobny piasek


4) Dodajemy masę czekoladową i mieszamy



5) Przekładamy masę do naczynia i mocno dociskamy (np. do ciasta, tak naprawdę możemy formować nasz blok dowolnie ale najłatwiej wykorzystać opakowanie po ciasteczkach, większość jest w plastikowych podłużnych paczuszkach)

6) Wsadzamy do lodówki

7) Po jakimś czasie wyjmujemy z opakowania i gotowe! :)

Blok jest dość wystrawny i dzięki sproszkowanym ciasteczkom rozpływa się w ustach!


comida-pl.blogspot.com_fotki comida-pl.blogspot.com_pixmark