poniedziałek, 5 marca 2012

Farfalle z tuńczykiem


Na prośbę paru osób, głównie mojego dziadka zamieszczam przepis z prostych składników, na każdą keiszeń, a co ważniejsze dostępnych w każdym spożywczaku.

Zawsze kiedy na wyjazdach brakowało mi pieniędzy jadałam ,,kanapki biedaka", składające się z chlebka wasa, kremowego serka i tuńczyka. Niewiele jednak trzeba aby tego samego tuńczyka z puszki zamienić w eleganckie danie śródziemnomorskie. Kiedy go podsmażymy, równierz dzięki dodatku czosnku, zyskuje on niesamowity aromat, mi osobiście przypominający zapach owoców morza.

Dodatkowo chciałam się pochwalić, że moja przyjaciółka, pewnego razu na imprezie powiedziała, że bardzo jej smakuje, mimo, że nie przepada za tuńczykiem.

Składniki:

  • farfalle(około dwóch szklanek)
  • puszka tuńczyka 
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżka serka philadelphia
  • parmezan
  • sól, pieprz
  • oliwa 
Przygotowanie:

1) Kroimy cebulę i smażymy na rozgrzanej oliwie

2) Dodajemy tuńczyka, następnie posiekany, lub wyciśnięty czosnek, krótko podsmażamy

3) Dodajemy jogurt i philadelphie, mieszamy aż powstanie gładki sos( byc może niezbyt atrakcyjny wizualnie, ale zwróćcie uwagę na zapach!! )

4) Solimy i pieprzymy

5) Gotujemy makaron al dente i wrzucamy


6) Wszystko razem mieszamy i dodajemy jeszcze odrobinę oliwy

7) Parmezan trzemy na tarce i posypujemy gotowe danie 


I to by było na tyle ! :)



comida-pl.blogspot.com_fotki comida-pl.blogspot.com_pixmark