wtorek, 28 lutego 2012

Deser klonowy



Kombinacja powstała, kiedy eksperymentowałam podczas wymyslania przepisu na babeczki, (który jutro lub jeszcze dziś powinien ukazać się na blogu :) ).

Bardzo delikatny a syrop klonowy nadaje nieco orzechowy posmak.

Składniki:


  • dwie czubate łyżki budyniu  śmietankowego bez cukru
  • 200 ml mleka
  • 250 g mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru (trzeba próbować, jak komu pasuje)
  • herbatniki typu Leibniz
  • syrop klonowy
Przygotowanie:
  1. 100 ml mleka gotujemy w drugich 100 ml rozpuszczamy budyń, dolewamy do garnka i mieszamy aż porządnie zgęstnieje-wszystko jak na opakowaniu tylko inne proporcje
  2. Po ostudzeniu dodajemy mascarpone i cukier i za pomocą trzepaczki lub miksera ubijamy na gładką masę
  3. Do puharków, lub szklanek nakładamy kolejno warstwy: krem, na to pokruszone herbatniki, na to obficie syropo klonowy itd itd. 
Prosty deser, ale naprawdę wygląda pięknie i smakuje wyjątkowo!

Panierowana cukinia



Być może nie jest ona zbyt fotogeniczna ;), ale za to naprawde pyszna!
W smaku przypomina nieco smażoną kanię.
Składniki:
  • jedna cukinia
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • jajko
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:


1) Kroimy cukinię na cienkie plastry i układamy na desce


2) Posypujemy solą i zostawiamy aby puściła wodę

3) Po 10 minutach przykrywamy ściereczką (lub ręcznikiem papierowym) i dociskamy zbierając nadmiar wody

4) W jednej misce roztrzepujemy jajko z solą i pieprzem, do drugiej sypiemy bułkę tartą

5) Rozgrzewamy olej na patelni

6) Każdy plasterek cukinii obtaczamy w jajku, następnie bułce i smażymy z obu stron

Prawdopodbnie jeszcze dziś, przepis na Deser z kremem i syropem klonowym!


comida-pl.blogspot.com_fotki comida-pl.blogspot.com_pixmark