czwartek, 26 kwietnia 2012

Tarta ze szpinakiem


Ostatnio na zajęciach z rysunku Ola zapytała się mnie o jakieś dania ze szpinakiem, co by to nie były makaronem. Przypomniałam sobie, że jakiś czas temu o to samo pytała mnie Natalia. No to stwierdziłam, że trzeba coś takiego zamieścić na blogu! ( zawiozłam dzisiaj Oli (innej Oli) i mówiła, że pyszne! tata i mama też mówią, że pyszne, więc naprawdę polecam! )

Składniki:

  • 500 g mrożonego szpinaku w liściach
  • 4 łyżki kremowego serka( Philadelphia, Twój Smak, Almette ...)
  • pół słoiczka suszonych pomidorów
  • 4/5 łyżek fety
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • sól i pieprz
spód:

  • 1 czubata szklanka mąki
  • 4 łyżki zimnego masła
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 łyżka śmietany
Przygotowanie:

1) Robimy spód: na blat wysypujemy mąkę i robimy w niej małe gniazdko do którego wrzucamy resztę składników spodu


2) Wszystko zagniatamy i formujemy kulkę, powinna wyjść plastyczna masa, jeśli nie, dodajemy mąki, bądź masła.


3) Kulkę zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy na 15 minut do zamrażalnika.

4) Po wyjęciu rozwałkowywujemy i wykładamy płaskie naczynie żaroodporne



5) Robimy dziurki widelcem i wkładamy do nagrzanego do 200* C piekarnika, podpiekamy tylko trochę, aż się leciutko zarumieni

6) Robimy farsz: szpinak rozmrażamy, możemy po prostu zrobić to na patelni na małym gazie


7) Po rozmrożeniu odsączamy wodę


8) Dodajemy kremowy serek, pokrojone w kostkę suszone pomidory, czosnek i fetę( ja zawsze kruszę ją widelcem i wrzucam na patelnie prosto z opakowania-mniej sprzątania)



9) Pieprzymy i solimy do smaku (UWAGA! suszone pomidory i feta są słone, więc delikatnie)

10) Nakładamy szpinak na podpieczony spód



11) Roztrzepujemy jajka widelcem-solimy

12) Polewamy jajkami wierzch 



13) Wkładamy z powrotem do piekarnika, aż jajka się zetną (sprawdzamy widelcem)

Jest pyszne i na ciepło i na zimno! 







Drukuj to!

7 komentarzy:

  1. Czuje się zaszczycona! Zaszpanuję babci na majówce, bo tam nie mam co liczyć na wegańskie papu. :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała i bardzo apetyczna tarta! Przepyszne dodatki, cudne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Alez ona apetycznie wyglada! To jest zdecydowanie cos dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmm rzeczywiście apetycznie:) No to mam już plan na jutrzejszą kolację ;-)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja ulubiona tarta Basi! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tą tartą ugościłam przyjaciół wegetarian i robię nią prawdziwą furorę!!! Jest przepyszna (mimo braku mięsa...!)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jest super dziś po raz n-ty robię z małymi udoskonaleniami czyli bez ajjek ciasto i z żytniej maki plus czarnuszka i inne przyprawy ale Super :)

    OdpowiedzUsuń

comida-pl.blogspot.com_fotki comida-pl.blogspot.com_pixmark