czwartek, 3 października 2013

Krem z kurek z rozmarynem



Tata ugotował rosół więc aż żal byłoby go nie wykorzystać. Jako, że w lodówce miałam od groma kurek, zrobienie zupy kurkowej było wyborem oczywistym. Bardzo szybka i prosta zupa z niewielu składników. Zamiast kremu możemy podać w wersji zupy, wtedy kurki siekamy o wiele drobniej, i po prostu nie miksujemy. Szczerze mówiąc smak wywaru kurkowego z rosołem był tak genialny, że później żałowałam, że wszystko zmiksowałam. Ale oczywiście też wyszło pysznie! Mama powiedziała, że to najlepsza zupa jaką zrobiłam. :)

Składniki:



  • około 3 szklanek kurek (oczyszczonych)
  • 2 łyżki masła
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 mała cebula
  • 400 ml rosołu
  • pieprz, odrobina soli
Przygotowanie:

1) Rozpuszczamy w garnku masło, wrzucamy rozmaryn i trzymamy chwilę na małym ogniu



2) Dorzucamy kurki, mieszamy i dusimy pod przykryciem aż puszczą sos, solimy, pieprzymy



3) Wyjmujemy gałązki rozmarynu 

4) Na patelni smażymy pokrojoną w kosteczkę cebulę na odrobinie oleju i dodajemy do kurek


5) Dolewamy rosołu, gotujemy przez chwilę 



6) Miksujemy


comida-pl.blogspot.com_fotki comida-pl.blogspot.com_pixmark