wtorek, 26 kwietnia 2011

Ekspresowy tort urodzinowy


Naprawdę, najszybszy tort jaki w życiu zrobiłam! Być może troszeczkę oszukany, bo z pół-składników(gotowych). Nie zawsze jednak mamy czas żeby piec prawdziwe torty!( ale na takie też pewnie wrzucę przepis w swoim czasie;). Jeśli się postaramy, przygotowanie zajmie nam jakieś 30 min.

Składniki :


Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy krem karpatkowy według przepisu na opakowaniu.
  2.  Kładziemy pierwszy biszkopt w formie do tortów(ewentualnie przycinamy biszkopt do odpowiedniego rozmiaru), nasączamy rumem, posypujemy migdałami i nakładamy krem karpatkowy.
  3. Ubijamy kremówkę, w końcowej fazie ubijania dodajemy cukier.
  4. Kładziemy drugi biszkopt, nasączamy rumem posypujemy migdałami, nakładamy 3/4 bitej śmietany, posypujemy migdałami.
  5. Kładziemy ostatni biszkopt, nakładamy bitą śmietanę.
  6. Ozdabiamy, np. migdałami i kajmakiem(możemy też ewentualnie posmarować cienką warstwę kajmaku na ostatnim biszkopcie, pod bitą śmietaną). 
100 lat! :) Drukuj to!

3 komentarze:

  1. CO tak mało ja chce wiecewj przpisów

    OdpowiedzUsuń
  2. Będąc uzależnionym od karpatki nie mogłem nie spróbować . Kulinarny Oscar dla pani . Krem " Delecta " [ mąka kukurydziana ] rum tylko Spitz [ kończą mi się zapasy , nie wiem gdzie kupić a do Austri daleko - dramatttt !!! ] Zamiast kajmaku krem z mielonych migdałów i melasy z trzciny cukrowej . pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń
  3. Będąc uzależnionym od karpatki nie mogłem nie spróbować . Kulinarny Oscar dla pani . Krem " Delecta " [ mąka kukurudziana ] rum tylko Spitz [ kończą mi się zapasy , nie wiem gdzie kupić a do Austri daleko - dramattttt !!!! ] Zamiast kajmaku krem z mielonych migdałów i melasy z trzciny cukrowej . pozdrawiam Jarek S.

    OdpowiedzUsuń

comida-pl.blogspot.com_fotki comida-pl.blogspot.com_pixmark