czwartek, 23 lutego 2012

Pieczone bataty



Jeżeli ktoś nie miał jeszcze okazji ich spróbować, zachęcam do przyrządzenia tym bardziej, bo smak mają naprawde niepowtarzalny. Polecam równierz chipsy(tak to się pisze?) z batatów, buraków i pasternaku, które możemy kupić w MARKS amd SPENCER. Obiecuje, że niedługo spróbuje sama wynaleźć przepis na tego typu chipsy, żebyście mogli je przyżądzić samemu w domu! :)

Składniki:
  • 1 kg batatów
  • 8 plasterków boczku
  • 100g serka patros
  • szczypiorek
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • odrobina masłą
  • słodka papryka
Przygotowanie:


1. Nagrzewamy piekarnik do 200-220*


2. Bataty obieramy, myjemy i kroimy na plasterki o średnicy < 0,5 cm


3. Naczynie żaroodporne skrapiamy oliwą

4. Układamy warstwę z batatów, na nią: sól, pieprz, papryka, pokrojony boczek, pokruszony serek, pokrojony szczypiorek, oliwa, potem znowu bataty itd.

5. Pieczemy około 30-40 min(zależy kto jaki ma piekarnik-ja mam beznadziejny -,- )

6. 10 min przed wyjęciemy rozpuszczamy na wierzchu trochę masełlka

7. Po wyjeciu posypujemy jeszcze szczypiorkiem

Nie przejmujcie się jeżeli z wierzchu wydają się nieco suche- te pod spodem będą miękkie i wilgotne. Choć szcerze mówiąc jak dla mnie to właśnie ta przyrumieniona chrupka warstwa jest najsmaczniejsza! :)






Drukuj to!

10 komentarzy:

  1. "przyrządzić" się pisze przez RZ

    OdpowiedzUsuń
  2. UWIELBIAM BATATY! O rany! W USA jadłam je codziennie. Najbardziej lubię pokrojone w kostkę, w przyprawach, pieczone w piekarniku! Twoje na pewno też są fantastyczne, bo wyglądają naprawdę super! MMM! Szkoda, że w Polsce tak trudno je dostać!

    OdpowiedzUsuń
  3. haha, dziekuje za korekte, juz poprawiam ;)

    a batatow w polsce ostatnio coraz wiecej!:)- nawet w carrefourze, dosyc tanio. a jako staly produkt, w piotrze i pawle(takze w sprzedazy internetowej)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chyba się nie udało bo aż kłuje w oczy to "ż"

      Usuń
  4. Pyszne!uwielbiam.

    P.s.
    Do Zuzi- nie wiem,gdzie mieszkasz,ale bataty można kupić w Polsce bez problemu.

    OdpowiedzUsuń
  5. bacha, wrzuc jakis przepis na dobra rybkie

    OdpowiedzUsuń
  6. Widziałam dzisiaj bataty w Piotrze i Pawle, ale nie kupiłam, szkoda. Takie pieczone muszą być przepyszne:D

    OdpowiedzUsuń
  7. pewnie wrzuce na rybe niedlugo, bo moj tata ostatnio ciagle na lod jezdzi. i przywozi gigantyczne pstragi

    OdpowiedzUsuń
  8. Pstragi zima - w okresie ochronnym?...

    OdpowiedzUsuń
  9. w lutym, a sadze, ze okres ochronny jest do konca stycznia

    OdpowiedzUsuń

comida-pl.blogspot.com_fotki comida-pl.blogspot.com_pixmark