czwartek, 29 marca 2012

Gorące ciastka czekoladowe z lodami


Ciastka powstały bardzo szybko z okazji imienin mojej mamy, w przeciągu 15 minut, tuż przed jej przyjazdem przygotowałam je wrzycając wszystko na oko. Przepis jest naprawdę bardzo prosty a efekt wyśmienity dzięki połączeniu gorących ciastek prosto z piecyka z lodami!


Składniki na 8 ciasteczek:

  • 200 g czekolady, ja użyłam Milka Chocolate Dessert-oprócz czekolady nadziana jest pysznym musem ( możemy także użyć zwykłej czekolady deserowej)
  • 2 łyżki kakao (prawdziwego, gorzkiego)
  • pół szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek cukru
  • 3 jajka
  • 1/3 kostki masła
  • lody-waniliowe, czekoladowo-wiśniowe, jakie tylko chcecie
Przygotowanie:

  1. Mieszamy suche składniki-mąkę, proszek do pieczenia i kakao
  2. Jajka (żółtka razem z białkami) ubijamy aż powstanie gładka piana
  3. Odłamujemy 8 kostek czekolady
  4. Pozostałą czekoladę, masło i cukier rozpuszczamu w rondelku cały czas mieszając aż nam się zacznie karmelizować(na powieszchni powstanie pianka i bąbelki)
  5. Gorącą masę czekoladową wlewamy do jajek i łączymy
  6. Dodajemy suche składniki
  7. Przelewamy do obsypanych mąką foremek i wtykamy po kawałku czekolady
  8. Wstawiamy do zamrażarki na 15-20 minut, następnie na 15 minut do nagrzanego do 200* piecyka
  9. Po wyjęciu, od razu przekładamy na talerzyk, nakładamy lody i podajemy!
Najpyszniejsze są prosto z piekarnika,  mokre i miękkie w środku, idealnie chrupiące na zewnątrz. Oczywiście później można zawsze odgrzać w piekarniku, lub opiekaczu.
Drukuj to!

3 komentarze:

comida-pl.blogspot.com_fotki comida-pl.blogspot.com_pixmark