sobota, 31 marca 2012

Szaszłyki Satay


Możemy w sklepie dostać gotową marynate do tego typu szaszłyków.
Możemy też przygotowac wszystko sami :)  (przepis na około 9 szaszłyków)


Składniki:

  • 0,5 kg piersi z kurczaka
  • około szklanki krewetek ( tak żeby były conajmniej 3 na jednego szaszłyka)
  • garść orzechów ziemnych
  • patyczki do szaszłyków

marynata:

  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżeczka pasty red curry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 3  duże ząbki czosnku
  • garść orzechów ziemnych
Przygotowanie:

1) Przygotowujemy marynatę łącząc wszystkie składniki ( czosnek i orzechy ziemne-najpierw siekamy, część orzechów zachowujemy na potem do posypania)



2) Kurczaka kroimy na dość dużą kostkę lub paski (wiadomo-jak to na szaszłyki)

3) Krewetki (jeśli mamy mrożone-najpierw zalewamy wrzątkiem, lub wcześniej rozmrażamy w lodówce) i kurczaka dodajemy do marynaty



4) Po conajmniej 3 godzinach nadziewamy kurczaka i krewetki na szaszłyki



5) Smażymy na patelni grilowej, lub na grillu na złoty kolor

6) Posypujemy posiekanymi orzechami i podajemy z zestawem sosów (lub przynajmniej z sosem orzechowym z chilli)


Drukuj to!

4 komentarze:

  1. Basia! Mam pomysł! Ustaw w konkursie babeczki na kształt cycków, będziesz miała więcej głosów!

    OdpowiedzUsuń
  2. nadziewanym francuskim coś tam się udało.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam wytrawne dania z orzechami. A gotowe marynaty nie moga sie rownac z domowymi :)

    OdpowiedzUsuń

comida-pl.blogspot.com_fotki comida-pl.blogspot.com_pixmark