piątek, 6 kwietnia 2012

Cezar z szynką parmeńską


Moim zdaniem prosciutto jest dużo lepszym uzupełnieniem cezara niż tradycyjny kurczak. Co więcej takie zastąpienie niewiarygodnie skraca czas przygotowania sałatki :)

Za zadanie postawiłam sobie utworzenie przepisu na prosty sos cezar domowej roboty, ale póki co używam gotowych, i z doświadczenia powiem wam, że zazwyczaj te w proszku, które musimy rozrobić sami są nawet lepsze niż gotowe w butelce!
Wkrótce zaktualizuje przepis z domowym sosem! A póki co...

Składniki:

  • pół paczki gotowej umytej mieszanki sałat, np. z rukolą ( polecam te z biedronki, chyba są nawet lepsze niż Fit&Easy )
  • 3 plasterki szynki parmeńskiej (prociutto możemy też zastąpić np. szynką serrano lub shwarzwaldzką)
  • parmezan w kawałku (nie starty!)
  • sos cezar-polecam knorra, naprawdę dobry sos, grzanki za to raczej do wyrzucenia
  • 4 łyżki jogurtu
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego
  • masło czosnkowe-w proporcjach: 4 łyżki masła, 1 ząbek czosnku, sól,  zioła prowansalskie/świeży koperek
Przygotowanie:

1) Mieszamy sos z jogurtem i majonezem

2) Wysypujemy sałatę na nią nakłądamy porwaną na kawałki szynkę i pokrojony na cieniutki plasterki parmezan



3) Polewamy sosem-niekoniecznie całym, około połowy myślę, że wystarczy


4)  Do masła (najlepiej wyjąć je wcześniej z lodówki aby było miękkie, łatwiej połączymy składniki) dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, sól i koperek bądź zioła prowansalskie, ucieramy



5) Tostujemy chleb a następnie smarujemy go masłem



Gotowe danie jest idealne na obiad, przepyszne w swojej prostocie!


Drukuj to!

5 komentarzy:

  1. Tez bardzo lubie Cezara, w kazdej wersji. Tylko sos robie sama.

    OdpowiedzUsuń
  2. A teraz mozna tez kupić Cezara z Fit&Easy i tez jest super!

    OdpowiedzUsuń
  3. i jeszcze jedno:) Nie wiem czy widziała Pani producent sałatek tego z Fit&Easy i tego z biedronki:) To jest jedna i ta sama firma-to tak a propos tego co napisała Pani, że jest chyba lepsza:)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie wiedzialam! ;) ale wydaje mi sie wciaz, ze zawartosc sie troche rozni + cena tez

    OdpowiedzUsuń
  5. sos z torebki, ale mi gotowanie. poza tym jak można sugerować zamianę szynki serrano na szwarcwaldzką? ONE SĄ ZUPEŁNIE RÓŻNE. O kant dupy ten przepis

    OdpowiedzUsuń

comida-pl.blogspot.com_fotki comida-pl.blogspot.com_pixmark